Otomatik netleme
Otomatik netlemeyi kullanmak için netleme modu seçiciyi AF konumuna döndürün.
Otomatik Netleme Modu
Aşağıdaki otomatik netleme modları vizör çekimi sırasında seçilebilir:
Aşağıdaki otomatik netleme modları canlı görüntü sırasında seçilebilir:
Otomatik netleme modu, AF modu düğmesine basarak ve ana ayar kadranı istenen ayar görüntüleninceye kadar döndürülerek seçilebilir.
Tahminli Netleme İzleme (Vizör Çekimi)
AF-C modunda ya da AF-A modunda sürekli-servo otomatik netleme seçildiğinde, deklanşöre yarım basılıyken konu fotoğraf makinesine doğru veya fotoğraf makinesinden uzağa doğru hareket ederse fotoğraf makinesi tahminli netleme izlemeyi başlatacaktır. Bu, fotoğraf makinesinin deklanşör serbest bırakıldığında konunun nerede olacağını tahmin etmeye çalışırken, netlemeyi izlemesine olanak sağlar.
Ayrıca Bkz.
Şu konularda bilgi için:
- Sürekli-servo AF'de netleme önceliğini kullanmak için bkz. A > Özel Ayar a1 (AF-C öncelik seçimi, 0 AF-C öncelik seçimi).
- Single-sürekli servo AF'de deklanşör önceliğini kullanmak için bkz. A > Özel Ayar a2 (AF-S öncelik seçimi, 0 AF-S öncelik seçimi).
- Netleme modunu seçmek için alt-ayar kadranını kullanmak için bkz. A > Özel Ayar f3 (Ayar kadranlarını özelleştir) > Ana/alt öğeyi değiştir (0 Ayar kadranlarını özelleştir).
AF Alanı Modu
AF alanı modu, fotoğraf makinesinin otomatik netleme için nasıl netleme noktası seçtiğini kontrol eder. Aşağıdaki seçenekler vizör çekimi sırasında kullanılabilir:
- Tek nokta AF: Netleme noktasını seçin; fotoğraf makinesi yalnızca seçilen netleme noktasındaki konuya netleme yapacaktır. Durağan konularla kullanın.
-
Dinamik alan AF: Netleme noktasını seçin. AF-A ve AF-C netleme modlarında, konu kısa bir süre seçilen noktadan ayrılırsa fotoğraf makinesi çevredeki netleme noktalarından gelen bilgilere dayanarak netleme yapacaktır. Netleme noktası sayısı seçilen moda göre değişir:
- 9 noktalı dinamik alan AF: Fotoğrafı çekmek için zaman varsa ya da çekilecek konular tahmin edilebilecek şekilde hareket ediyorlarsa (ör., bir pistteki koşucular ya da yarış arabaları) seçin.
- 21 noktalı dinamik alan AF: Fotoğrafı çekilecek konular tahmin edilemeyecek şekilde hareket ediyorsa (ör., bir futbol maçındaki oyuncular) seçin.
- 51 noktalı dinamik alan AF: Fotoğrafı çekilecek konular hızlı bir şekilde hareket ediyorsa ve vizörde kolayca çerçevelendirilemiyorsa (ör., kuşlar) seçin.
-
3D-izleme: Netleme noktasını seçin. AF-A ve AF-C netleme modlarında, fotoğraf makinesi seçilen netleme noktasından ayrılan konuları izleyecek ve gerektiğinde yeni netleme noktaları seçecektir. Düzensiz bir şekilde bir kenardan diğer kenara hareket eden konularla (ör., tenis oyuncuları) hızlıca resimler çekmek için kullanın. Konu vizörden ayrılırsa parmağınızı deklanşörden kaldırın ve konu seçilen netleme noktasında olacak şekilde fotoğrafı yeniden oluşturun.
- Grup alan AF: Fotoğraf makinesi kullanıcı tarafından seçilen bir netleme noktası grubunu kullanarak netleme yapar, böylece fotoğraf makinesinin ana konu yerine arka plana netleme yapma riski azaltılmış olur. Tek bir netleme noktası kullanılarak fotoğraflanması zor olan konular için seçin. Single-sürekli servo AF'de yüzler algılanırsa (AF-A'da AF-S veya single-sürekli servo seçili) fotoğraf makinesi portre konularına öncelik verecektir.
Otomatik alan AF: Fotoğraf makinesi konuyu otomatik olarak algılar ve netleme noktasını seçer (portre konuları olması durumunda konunun daha iyi algılanabilmesi için fotoğraf makinesi konuyu arka plandan ayırt edebilir). Fotoğraf makinesi netleme yaptıktan sonra etkin netleme noktaları kısa bir süre vurgulanır; AF-C modunda veya AF-A modunda, diğer netleme noktaları kapandıktan sonra ana netleme noktası vurgulu kalır.
3D-izleme
Deklanşöre yarım basıldığında, netleme noktasını çevreleyen alandaki renkler fotoğraf makinesinde saklanır. Dolayısıyla, 3D-izleme arka plan ile benzer renge sahip veya çerçeve içinde çok küçük bir alanı kaplayan konularda istenen sonuçları vermeyebilir.
Aşağıdaki AF alanı modları canlı görüntü sırasında seçilebilir:
! Yüz öncelikli AF: Portreler için kullanın. Fotoğraf makinesi otomatik olarak portre konularına netleme yapar; seçili konu çift sarı kenarlıkla gösterilir (birden fazla yüz algılanırsa fotoğraf makinesi en yakın konuya netleme yapar; farklı bir konu seçmek için çoklu seçiciyi kullanın). Fotoğraf makinesi artık konuyu algılayamıyorsa (örneğin, konu yüzünü fotoğraf makinesinden öteye çevirdiğinden dolayı) kenarlık artık görüntülenmeyecektir. Ekrana dokunursanız fotoğraf makinesi parmağınıza en yakın yüze netleme yapacaktır ve parmağınızı ekrandan kaldırdığınızda bir fotoğraf çekin.
$ Geniş alan AF: Manzaraların ve diğer portre harici konuların makine elde tutularak yapılan çekimleri için kullanın.
% Normal alan AF: Çerçevede seçilen bir noktaya hassas netleme yapmak için kullanın. Tripod tavsiye edilir.
& Konu izleme AF: Netleme noktasını konunuzun üzerine konumlandırmak için çoklu seçiciyi kullanın ve izlemeye başlamak için J düğmesine basın. Netleme noktası seçilen konu çerçevede hareket ettikçe onu izleyecektir. İzlemeyi sonlandırmak için J düğmesine tekrar basın. Alternatif olarak ekranda konunuza dokunarak izlemeyi başlatabilirsiniz; izlemeyi sonlandırmak ve bir fotoğraf çekmek için parmağınızı ekrandan kaldırın. İzleme halihazırda devam ediyorsa herhangi bir yerde ekrana dokunmak fotoğraf makinesinin geçerli konu üzerine netleme yapmasına neden olacaktır ve parmağınızı ekrandan kaldırdığınızda bir fotoğraf çekilecektir. Fotoğraf makinesinin konuları, hızla hareket ediyorlarsa, çerçeveden çıkıyorlarsa veya başka nesneler tarafından engelleniyorlarsa, konuların boyutu, rengi veya parlaklığı değişiyorsa veya konular çok küçük, çok büyük, çok parlak, çok karanlık veya arka plana benzer renge veya parlaklığa sahiplerse izleyemeyebileceğini unutmayın.
Manuel Netleme Noktası Seçimi
Netleme noktasını seçmek için çoklu seçici kullanılabilir. Netleme seçici kilidini L konumuna döndürmek manuel netleme noktası seçimini devre dışı bırakır.
AF alanı modu, AF modu düğmesine basarak ve alt-ayar kadranı istenen ayar görüntüleninceye kadar döndürülerek seçilebilir.
AF Alanı Modu (Vizör Çekimi)
AF alanı modu kontrol panelinde ve vizörde gösterilir.
AF alanı modu | Kontrol paneli | Vizör | Vizör netleme noktası ekranı |
---|---|---|---|
Tek nokta AF | |||
9 noktalı dinamik alan AF * | |||
21 noktalı dinamik alan AF * | |||
51 noktalı dinamik alan AF * | |||
3D-izleme | |||
Grup alan AF | |||
Otomatik alan AF |
Vizörde sadece aktif netleme noktası görüntülenir. Kalan netleme noktaları netleme işlemine yardımcı olmak için bilgiler sağlar.
AF-S/AF-I Teleobjektif Dönüştürücüler (Vizör Çekimi)
AF-S/AF-I teleobjektif dönüştürücü kullanıldığında AF alanı modu için 3D-izleme veya otomatik alan AF seçilirse f/5.6'dan daha küçük birleşik diyaframlarda tek nokta AF otomatik olarak seçilecektir.
Canlı Görüntüde Otomatik Netlemeyi Kullanma
Bir AF-S veya AF-P objektif kullanın. İstenen sonuçlar diğer objektifler veya teleobjektif dönüştürücülerle elde edilemeyebilir. Canlı görüntüde, otomatik netlemenin daha yavaş olduğunu ve fotoğraf makinesi netlediğinde ekranın daha parlak veya daha karanlık olabileceğini unutmayın. Fotoğraf makinesi netleme yapamadığında netleme noktası bazen yeşil görüntülenebilir. Fotoğraf makinesi aşağıdaki durumlarda netleme yapamayabilir:
- Konu, çerçevenin uzun kenarına paralel çizgiler içermektedir
- Konu kontrasttan yoksundur
- Netleme noktasındaki konu keskin kontrastlı parlaklıkta alanlar içermektedir ya da spot aydınlatma veya bir neon tabela veya parlaklığı değişen başka bir ışık kaynağı içermektedir
- Floresan, cıva buharı, sodyum buharı veya benzeri aydınlatmalar altında ışık titremesi ve bant efekti görünür
- Bir çapraz (yıldız) filtre veya başka özel filtre kullanılmaktadır
- Konu netleme noktasından daha küçük görünmektedir
- Konu, düzenli geometrik desenlerin arasında kalmıştır (ör., jaluziler veya bir gökdelendeki pencere sıraları)
- Konu hareketlidir
Netleme Noktası Seçimi
Konu izleme AF hariç, netleme noktası seçimi sırasında J düğmesine basmak merkez netleme noktasını seçer. Konu izleme AF'de, J düğmesine basmak onun yerine konu izlemeyi başlatır. Manuel netleme noktası seçimi otomatik alan AF'de kullanılamaz.
Ayrıca Bkz.
Vizör çekimi—Şu konularda bilgi için:
- Çoklu seçici kullanılarak seçilebilen netleme noktası sayısının seçmek için bkz. A > Özel Ayar a4 (Netleme noktası sayısı, 0 Netleme noktası sayısı).
- Dikey ve yatay yönler için farklı netleme noktaları seçmek için bkz. A > Özel Ayar a5 (Noktaları konuma göre kydt, 0 Noktaları konuma göre kydt).
- Netleme noktası seçiminin “sarmasını” ayarlamak için bkz. A > Özel Ayar a7 (Netleme noktası sarmalı, 0 Netleme noktası sarmalı).
Vizör çekimi/canlı görüntü: AF alanı modunu seçmek için ana ayar kadranını kullanmaya ilişkin bilgi için bkz. A > Özel Ayar f3 (Ayar kadranlarını özelleştir) > Ana/alt öğeyi değiştir (0 Ayar kadranlarını özelleştir).
Netleme Kilidi
Netleme kilidi netleme sonrasında kompozisyonu değiştirmek için kullanılabilir, bu da son kompozisyonda netleme noktasında olmayacak bir konu üzerine netleme yapmayı mümkün kılar. Fotoğraf makinesi, otomatik netleme kullanarak netleme yapamıyorsa (0 Otomatik Netleme ile İyi Sonuçlar Elde Etme) orijinal konunuz ile aynı mesafedeki başka bir nesneye netledikten sonra fotoğrafı yeniden düzenlemek için netleme kilidi de kullanılabilir. Netleme kilidi AF alanı modu için otomatik alan AF haricinde bir seçenek seçildiğinde en etkilidir (0 AF Alanı Modu).
-
Netleyin.
Konuyu seçilen netleme noktasında konumlandırın ve netlemeyi başlatmak için deklanşöre yarım basın. Net görüntü işaretinin (I) vizörde göründüğünü (vizör çekimi) veya netleme noktasının yeşile döndüğünü (canlı görüntü) kontrol edin.
-
Netlemeyi kilitleyin.
AF-A ve AF-C netleme modları (vizör çekimi): Deklanşör yarım basılıyken (), hem netlemeyi hem de pozlamayı kilitlemek için A AE-L/AF-L düğmesine basın () (vizörde bir AE-L simgesi görüntülenecektir). Daha sonra parmağınızı deklanşörden kaldırsanız bile, netleme A AE-L/AF-L düğmesine basıldığı sürece kilitli kalacaktır.
AF-S (vizör çekimi) ve canlı görüntü: Netleme otomatik olarak kilitlenir ve siz parmağınızı deklanşörden kaldırana kadar kilitli kalır. Netleme ayrıca A AE-L/AF-L düğmesine basılarak da kilitlenebilir (yukarıya bakın).
-
Fotoğrafı yeniden oluşturun ve çekin.
Deklanşörü yarım basılı tutarsanız (AF-S ve canlı görüntü) veya A AE-L/AF-L düğmesini basılı tutarsanız netleme çekimler arasında kilitli kalacaktır, bu da birçok fotoğrafın aynı netleme ayarıyla art arda çekilmesine olanak sağlar.
Netleme kilidi devredeyken fotoğraf makinesi ve konu arasındaki mesafeyi değiştirmeyin. Konu hareket ederse yeni mesafede yeniden netleme yapın.
Ayrıca Bkz.
Pozlamayı kilitlemek için deklanşörü kullanmaya ilişkin bilgi için bkz. A > Özel Ayar c1 (Deklanşör AE-L, 0 Deklanşör AE-L).
Otomatik Netleme ile İyi Sonuçlar Elde Etme
Otomatik netleme aşağıda listelenen koşullarda iyi performans göstermez. Fotoğraf makinesi bu koşullar altında netleme yapamazsa deklanşör devre dışı kalabilir veya net görüntü işareti (I) görüntülenebilir ve fotoğraf makinesi bir uyarı sesi çıkarabilir, böylece konu netleme içinde olmasa da deklanşörün serbest bırakılmasına olanak sağlanır. Bu gibi durumlarda, manuel olarak netleme yapın (0 Manuel Netleme) veya aynı mesafedeki başka bir konuya netleme yapmak için netleme kilidini (0 Netleme Kilidi) kullanın ve sonra fotoğrafı yeniden oluşturun.
Konu ve arka plan arasında çok az kontrast vardır veya hiç kontrast yoktur.
Örnek: Konu arka planla aynı renktedir.
Netleme noktası fotoğraf makinesinden farklı uzaklıkta nesneler içermektedir.
Örnek: Konu bir kafes içindedir.
Konu düzenli geometrik desenlerin arasında kalmıştır.
Örnek: Jaluziler veya bir gökdelendeki pencere sıraları.
Netleme noktası keskin bir şekilde zıt parlaklığa sahip alanları içermektedir.
Örnek: Konu yarı gölgededir.
Arka plan nesneleri konudan daha büyük görünmektedir.
Örnek: Konunun arkasında bir bina çerçeveye girmektedir.
Konu çok sayıda ince detay içermektedir.
Örnek: Bir çiçek tarlası veya küçük ya da parlaklık varyasyonundan yoksun diğer konular.