Alegerea unui mod
Tipuri de obiective
Când folosiţi un obiectiv CPU prevăzut cu un inel pentru diafragmă (0 Recunoaşterea obiectivelor CPU şi de tip G, E şi D), blocaţi inelul diafragmei la diafragma minimă (cel mai mare număr f/). Obiectivele de tip G şi E nu sunt prevăzute cu un inel pentru diafragmă.
Obiectivele non-CPU pot fi folosite numai în modul M (manual), când diafragma poate fi reglată numai utilizând inelul diafragmei obiectivului. Selectarea oricărui alt mod dezactivează declanşarea obturatorului. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi „Obiective compatibile” (0 Obiective compatibile).
- P: Mod automat program
- S: Mod automat prioritate de timp
- A: Mod automat prioritate de diafragmă
- M: Manual
- Expuneri îndelungate (numai modul M)
P: Mod automat program
În acest mod, aparatul foto reglează automat timpul de expunere şi diafragma conform unui program încorporat pentru a asigura expunerea optimă în majoritatea situaţiilor.
Program flexibil
În modul P, pot fi selectate diferite combinaţii ale timpului de expunere şi diafragmei prin rotirea selectorului principal de comandă în timp ce exponometrele sunt activate („program flexibil”). Rotiţi selectorul spre dreapta pentru diafragme deschise (numere f/ mici) ce estompează detaliile fundalului sau pentru timpi de expunere scurţi care „îngheaţă” mişcarea. Rotiţi selectorul spre stânga pentru diafragme închise (numere f/ mari) care măresc profunzimea de câmp sau pentru timpi de expunere lungi care estompează mişcarea. Toate combinaţiile produc aceeaşi expunere. Când programul flexibil este activ, este afişat un indicator program flexibil (O sau E). Pentru a restabili setările implicite ale timpului de expunere şi diafragmei, rotiţi selectorul principal de comandă până când indicatorul nu mai este afişat, alegeţi un alt mod sau opriţi aparatul foto.
Consultaţi de asemenea
Pentru informații privind activarea exponometrelor, consultați „Temporizatorul standby (fotografierea prin vizor)” (0 Temporizatorul standby (fotografierea prin vizor)).
S: Mod automat prioritate de timp
În modul automat prioritate de timp, alegeţi timpul de expunere în timp ce aparatul foto selectează automat diafragma care va produce expunerea optimă.
Pentru a alege un timp de expunere, rotiţi selectorul principal de comandă în timp ce exponometrele sunt activate. Timpul de expunere poate fi setat la „v” sau la valori cuprinse între 30 s şi 1/8.000 s.
Consultați de asemenea
Pentru informaţii referitoare la ce trebuie făcut dacă pe afișajele timpului de expunere apare un indicator „A” („Bulb”) sau „%” („Durată”) care clipește, consultați „Mesaje de eroare” (0 Mesaje de eroare).
A: Mod automat prioritate de diafragmă
În modul automat prioritate de diafragmă, alegeţi diafragma în timp ce aparatul foto selectează automat timpul de expunere care va produce expunerea optimă.
Pentru a alege o diafragmă cuprinsă între valorile minimă şi maximă pentru obiectiv, rotiţi selectorul secundar de comandă în timp ce exponometrele sunt activate.
Bipuri în timpul vizualizării în timp real
Este posibil să se audă un bip dacă reglați diafragma, dacă folosiți selectorul vizualizării în timp real sau dacă rotiți selectorul de moduri în timpul vizualizării în timp real. Acest lucru nu indică o eroare sau o defecţiune.
M: Manual
În modul expunere manuală, utilizatorul controlează atât timpul de expunere, cât şi diafragma. În timp ce exponometrele sunt activate, rotiţi selectorul principal de comandă pentru a alege un timp de expunere şi selectorul secundar de comandă pentru a seta diafragma. Timpul de expunere poate fi setat la „v” sau la valori cuprinse între 30 s şi 1/8.000 s sau obturatorul poate fi menţinut deschis pe o perioadă nedeterminată pentru o expunere îndelungată (A sau %, 0 Expuneri îndelungate (numai modul M)). Diafragma poate fi setată la valori cuprinse între valorile minimă şi maximă pentru obiectiv. Folosiţi indicatorii expunerii pentru a verifica expunerea.
Diafragmă:
Timp de expunere:
Obiective NIKKOR Micro AF
Dacă se folosește un exponometru extern, raportul de expunere trebuie luat în calcul numai atunci când se folosește inelul diafragmei obiectivului pentru a seta diafragma.
Indicatorii expunerii
Dacă este selectat un timp de expunere diferit de „bulb” sau „durată”, indicatorii expunerii arată dacă fotografia ar urma să fie subexpusă sau supraexpusă la setările curente. În funcţie de opţiunea aleasă pentru setarea personalizată b2 (Stopuri EV pt. control exp., 0 Stopuri EV pt. control exp.), gradul de subexpunere sau supraexpunere este afişat în trepte de 1/3 EV sau 1/2 EV. Dacă limitele sistemului de măsurare a expunerii sunt depăşite, afişajul va clipi.
Setarea personalizată b2 setată la 1/3 stop | |||
---|---|---|---|
Expunere optimă | Subexpusă cu 1/3 EV | Supraexpusă cu 2 EV | |
Panou de control | |||
Vizor (fotografierea prin vizor) | |||
Monitor (vizualizare în timp real) |
Bipuri în timpul vizualizării în timp real
Este posibil să se audă un bip dacă reglați diafragma, dacă folosiți selectorul vizualizării în timp real sau dacă rotiți selectorul de moduri în timpul vizualizării în timp real. Acest lucru nu indică o eroare sau o defecţiune.
Previzualizare expunere
În modurile P, S, A și M, puteţi utiliza vizualizarea în timp real pentru a previzualiza modul în care modificările timpului de expunere, diafragmei și sensibilității ISO afectează expunerea: este suficient să apăsați butonul i și să selectaţi Activată pentru Previzualizare expunere (rețineți că, deși compensarea expunerii poate fi setată la valori cuprinse între –5 și +5 EV, numai valorile cuprinse între –3 și +3 pot fi previzualizate pe monitor). Previzualizarea expunerii nu este disponibilă la timpi de expunere de A (bulb) și % (durată), în timp ce este posibil ca aceasta să nu reflecte cu acuratețe rezultatul final în timpul bracketing-ului, la un timp de expunere v, atunci când previzualizarea expunerii este utilizată împreună cu D-Lighting activ (0 D-Lighting activ) sau HDR (high dynamic range; 0 High Dynamic Range (HDR)), când este selectat A (automat) pentru parametrul Contrast din Picture Control (0 Setări Picture Control) sau atunci când este utilizat blițul încorporat sau când este atașată o unitate bliț opțională. Dacă subiectul este foarte luminos sau foarte întunecat, este posibil ca expunerea să nu se reflecte cu acuratețe pe afișaj, iar indicatorul expunerii va clipi.
Consultaţi de asemenea
Pentru informații privind inversarea indicatorilor expunerii astfel încât valorile negative să fie afișate în dreapta și valorile pozitive în stânga, consultați A > setarea personalizată f5 (Inversare indicatori, 0 Inversare indicatori).
Expuneri îndelungate (numai modul M)
Selectaţi următorii timpi de expunere pentru expuneri îndelungate ale luminilor în mişcare, stelelor, peisajelor de noapte sau focurilor de artificii.
- Bulb (A): Obturatorul rămâne deschis cât timp butonul de declanşare este menţinut apăsat. Pentru a preveni estomparea, utilizaţi un trepied, o telecomandă fără fir (0 Alte accesorii) sau o telecomandă prin cablu (0 Alte accesorii), opţionale.
- Durată (%): Porniţi expunerea utilizând butonul de declanşare de pe aparatul foto sau de pe o telecomandă, telecomandă prin cablu sau telecomandă fără fir, opţionale. Obturatorul rămâne deschis până când butonul este apăsat a doua oară.
Timp de expunere: A (expunere de 35 de secunde)
diafragmă: f/25
Înainte de a începe, montaţi aparatul foto pe un trepied sau puneţi-l pe o suprafaţă stabilă, plană. Pentru a împiedica lumina care pătrunde prin vizor să apară în fotografie sau să interfereze cu expunerea, scoateţi vizorul din cauciuc şi acoperiţi vizorul cu capacul ocular furnizat (0 Acoperiţi vizorul). Nikon recomandă utilizarea unui acumulator complet încărcat sau a unui adaptor la rețeaua electrică și a unui conector de alimentare, pentru a evita pierderea alimentării în timp ce obturatorul este deschis. Reţineţi că în expunerile îndelungate poate fi prezent zgomot (pete luminoase, pixeli luminoşi repartizaţi aleatoriu sau ceaţă). Petele luminoase şi ceaţa pot fi reduse prin alegerea Activată pentru Reducere zgomot exp. lungă din meniul fotografiere (0 Reducere zgomot exp. lungă).
Bulb
-
Rotiţi selectorul de moduri la M.
-
Alegeți un timp de expunere.
În timp ce exponometrele sunt activate, rotiţi selectorul principal de comandă pentru a alege un timp de expunere „Bulb” (A).
-
Faceţi fotografia.
După focalizare, apăsaţi până la capăt butonul de declanşare de pe aparatul foto sau de pe telecomanda fără fir sau de pe telecomanda prin cablu, opţionale. Luaţi degetul de pe butonul declanşare când expunerea este finalizată.
Durată
-
Rotiţi selectorul de moduri la M.
-
Alegeți un timp de expunere.
În timp ce exponometrele sunt activate, rotiţi selectorul principal de comandă spre stânga pentru a alege un timp de expunere „Durată” (%).
-
Deschideţi obturatorul.
După focalizare, apăsaţi până la capăt butonul de declanşare de pe aparatul foto sau de pe telecomandă, telecomanda prin cablu sau de pe telecomanda fără fir, opţionale.
-
Închideţi obturatorul.
Repetaţi operaţia de la pasul 3.
Telecomenzi ML-L3
Dacă utilizaţi o telecomandă ML-L3, selectaţi un mod telecomandă (Telecomandă cu întârziere, Telecom. cu răspuns rapid sau Oglindă sus la distanţă) folosind opţiunea Mod telecomandă (ML-L3) din meniul fotografiere (0 Utilizarea unei telecomenzi ML-L3 opţionale). Reţineţi că în cazul în care folosiţi o telecomandă ML-L3, fotografiile vor fi făcute în modul „Durată”, chiar şi atunci când este selectat „Bulb”/A pentru timpul de expunere. Expunerea pornește când este apăsat butonul de declanşare de pe telecomandă şi se oprește după 30 de minute sau când butonul este apăsat din nou.