Пуњење батерије

У потпуности напуните испоручену ЕН-ЕЛ25а/ЕН-ЕЛ25 батерију пре употребе.

Брига о батерији

Повезивање камере са рачунаром за пуњење батерије

Са батеријом уметнутом у фотоапарат, повежите фотоапарат са рачунаром помоћу приложеног USB кабла за пуњење.

 1. Уметните ЕН-ЕЛ25а или ЕН-ЕЛ25 у камеру ( Уметање батерије и меморијске картице ).
 2. Након што потврдите да је камера искључена, повежите приложени USB кабл ( q ) на фотоапарат, а затим га повежите са рачунаром.
  Немојте користити силу или покушавати да уметнете конекторе под углом.
  • Укључите рачунар пре пуњења.
  • Лампица пуњења камере ( w ) светли жуто док је пуњење у току. Лампа се гаси када се пуњење заврши.
  • Батерија ће се потпуно напунити за око 9 сати (када користите ЕН-ЕЛ25а) или 7 сати и 40 минута (када користите ЕН-ЕЛ25) (када пуните истрошену батерију на улазу од 5 В/500 мА). У зависности од стандарда и типа USB конектора на рачунару, време пуњења може бити краће.
  • Када се пуњење заврши, искључите USB кабл. Обавезно држите конекторе равно када их одвајате.
  • Рачунари ће такође снабдевати струју за напајање батерије када су повезани преко опционог UC-E25 USB кабла (са конекторима типа Ц на оба краја).

Напомене када се пуни повезивањем на рачунар

 • Ако се батерија не може напунити помоћу приложеног USB кабла за повезивање фотоапарата и рачунара, на пример зато што батерија није компатибилна или је температура камере повишена, лампица пуњења ће брзо трептати око 30 секунди, а затим ће се искључити. Ако је лампица пуњења искључена и нисте приметили пуњење батерије, укључите камеру и проверите ниво батерије.
 • Приликом пуњења немојте користити конекторе USB чворишта или тастатуре. Директно повежите камеру и рачунар.
 • Ако рачунар пређе у хибернацију (режим спавања) током пуњења, камера престаје да се пуни. Да бисте наставили са пуњењем, пробудите рачунар из хибернације (режим спавања).
 • У зависности од модела и спецификација производа, неки рачунари неће обезбедити струју за пуњење камере.

Повезивање са рачунаром за напајање камере

 • Да бисте напајали рачунар са рачунара, изаберите [ Омогући ] за [ USB напајање ] у менију подешавања, повежите камеру са рачунаром помоћу приложеног USB кабла или опционог UC-E25 USB кабла (са конекторима типа Ц на оба краја) , а затим укључите камеру. За више информација погледајте „„Испорука струје“ наспрам „пуњења““ ( „Испорука струје“ наспрам „пуњења“ ).
 • Камера ће се напајати само када је батерија уметнута.
 • Батерија се неће пунити док камеру напаја спољни извор.
 • Ако користите приложени USB кабл за напајање рачунара, батерија фотоапарата ће се потрошити чак и док се напајање напаја. Ако користите USB кабл UC-E25 који се продаје засебно, батерија фотоапарата се неће потрошити (батерија камере се може потрошити у зависности од модела рачунара и спецификација).

Пуњење батерије фотоапарата помоћу АЦ адаптера (доступно засебно)

Када је батерија уметнута у камеру, повежите камеру са опционим ЕХ-8П АЦ адаптером помоћу посебно продатог UC-E25 USB кабла (са конекторима типа Ц на оба краја) да бисте напунили батерију.

 • ЕХ-8П АЦ адаптер се не може повезати помоћу приложеног USB кабла.
 1. Уметните ЕН-ЕЛ25а или ЕН-ЕЛ25 у камеру ( Уметање батерије и меморијске картице ).
 2. Након што потврдите да је камера искључена, повежите камеру и опциони ЕХ-8П АЦ адаптер ( q ) помоћу опционог UC-E25 USB кабла (са конекторима типа Ц на оба краја).
  Прикључите утикач АЦ адаптера у кућну електричну утичницу. Батерија се пуни док је камера искључена. Држите утикач равно током уметања и уклањања.
  • Лампица пуњења камере ( w ) светли жуто док је пуњење у току. Лампа се гаси када се пуњење заврши.
  • Батерија ће се потпуно напунити за око 2 сата (када користите ЕН-ЕЛ25а) или 1 сат и 40 минута (када користите ЕН-ЕЛ25) (за истрошену батерију).
  • Када се пуњење заврши, искључите USB кабл. Обавезно држите конекторе равно када их одвајате.
  • Облик утикача варира у зависности од земље или региона куповине.

Приликом пуњења помоћу АЦ адаптера

Ако се батерија не може напунити помоћу адаптера наизменичне струје, на пример зато што батерија није компатибилна или је температура камере повишена, лампица пуњења ће брзо трептати око 30 секунди, а затим ће се искључити. Ако је лампица пуњења искључена и нисте приметили пуњење батерије, укључите камеру и проверите ниво батерије.

Пуњење камере помоћу АЦ адаптера за пуњење EH-7P (доступан засебно)

Камера се такође може пунити помоћу опционог АЦ адаптера за пуњење EH-7P . Када је камера искључена, повежите адаптер наизменичне струје EH-7P за пуњење са USB конектором фотоапарата, а затим прикључите утикач у кућну електричну утичницу. Батерија се пуни док је камера искључена. Држите утикач равно током уметања и уклањања.

Напајање камере помоћу АЦ адаптера

 • Ако је [ Енабле ] изабрано за [ USB повер деливери ] у менију подешавања, повезивање ЕХ-8П или EH-7P ће напајати камеру када се камера укључи. За више информација погледајте „„Испорука струје“ наспрам „пуњења““ ( „Испорука струје“ наспрам „пуњења“ ).
 • Камера ће се напајати само када је батерија уметнута.
 • Батерија се неће пунити док камеру напаја спољни извор.

Пуњење помоћу преносивих пуњача (повер банке)

Преносни пуњачи се могу користити за напајање камере или пуњење батерије фотоапарата. За информације о преносивим пуњачима који су тестирани и одобрени за употребу, као и приближан број снимака који могу да се сниме и приближан број пута да се батерија фотоапарата може пунити коришћењем сваког уређаја, погледајте „Преносиви пуњачи (повер банкс )” ( Преносиви пуњачи (повер банке) ).

Пуњење помоћу USB Типе-Ц и ПД (испорука енергије) компатибилних АЦ адаптера других произвођача

 • Батерија камере се такође може пунити помоћу АЦ адаптера других произвођача. Користите АЦ адаптер опремљен USB Типе-Ц конектором који подржава USB ПД (испорука напајања).
 • Користите адаптер наизменичне струје који подржава излаз од 15 В (5 В/3 А) или више.
 • Користите USB кабл типа Ц на оба краја да бисте се повезали са камером.
 • Не гарантујемо да сви АЦ адаптери и USB каблови независних произвођача могу да напуне батерију фотоапарата.

Пуњење пуњачем батерија МХ-32 (доступан засебно)

Испоручена пуњива литијум-јонска батерија ЕН-ЕЛ25а/ЕН-ЕЛ25 се такође може пунити опционим пуњачем батерија МХ-32.