Az expozíciókompenzációs tárcsa

Ezzel a gombbal módosíthatja az expozíciót a fényképezőgép által javasolt értékről. Az expozíciókompenzáció segítségével a képeket világosabbá vagy sötétebbé teheti.

−1 EV
Nincs expozíciókompenzáció
+1 EV

Az expozíciókompenzáció beállítása

 • Forgassa el az expozíciókompenzációs tárcsát.
 • Az expozíciókompenzáció -3 és +3 Fé tartományban állítható be, 1/3 Fé lépésekkel.
 • A magasabb értékek világosabbá teszik a témát, az alacsonyabb értékek pedig sötétebbé teszik.
 • Az expozíciókompenzáció törléséhez állítsa az expozíciókompenzációs tárcsát [ 0 ] állásba.
 • ±0,0-tól eltérő értékek esetén a fényképezőgép egy E ikont és az expozíciójelzőt (Expozíciós mutatók ) fénykép módban vagy egy E ikont videó módban. A kompenzációs értéket az információs kijelzőn ellenőrizheti (A DISP gomb ) vagy az i menüben fotózáskor, illetve az i menüben videók rögzítésekor. A kompenzáció értékének ellenőrzéséhez az i menüben válassza ki az f1 vagy g1 egyéni beállítást [ Customize i menu ], és rendelje hozzá az [ Expozíciókompenzáció ] lehetőséget az i menühöz (Az i menü testreszabása ).
  Monitor
  Kereső

Beállítás az expozíciókompenzációs tárcsán kívül más módon

Ha az expozíciókompenzációs tárcsát [ C ] állásba állítja, az expozíciókompenzációt más módon is beállíthatja az alábbiak szerint.
Fényképeknél –5 Fé és +5 EV, videóknál –3 Fé és +3 EV közötti értékek állnak rendelkezésre.

M mód

 • M módban az expozíciókompenzáció csak az expozíciójelzőt érinti; a zársebesség, a rekeszérték és az ISO érzékenység nem változik. A kép általános fényereje szintén nem változik.
 • Amikor az automatikus ISO érzékenység szabályozás (ISO érzékenység beállításai ,ISO érzékenység beállításai ) van érvényben, az ISO-érzékenység automatikusan az expozíciókompenzációhoz kiválasztott értéknek megfelelően módosul, és a kép általános fényereje megváltozik.

Vaku használata

Opcionális vaku használatakor az expozíciókompenzáció a vaku szintjét és az expozíciót egyaránt befolyásolja, megváltoztatva a fő téma és a háttér fényerejét. Egyéni beállítás e3 [ Exposure comp. vakuhoz ] segítségével az expozíciókompenzáció hatásait csak a háttérre korlátozhatja.