A fényképezőgép és az akkumulátor gondozása: Figyelmeztetések

Kamera gondozás

Ne dobd el

Ne ejtse le a fényképezőgépet vagy az objektívet, és ne tegye ki ütéseknek. A termék meghibásodhat, ha erős ütéseknek vagy vibrációnak van kitéve.

Tartsd szárazon

Tartsa szárazon a kamerát. A belső mechanizmusnak a kamera belsejében lévő víz által okozott rozsdásodása nemcsak költséges lehet a javítása, hanem helyrehozhatatlan károkat is okozhat.

Kerülje a hirtelen hőmérséklet-változásokat

Ha a fényképezőgépet hideg helyről meleg helyre, vagy meleg helyről hideg helyre viszi, vízcseppek képződhetnek a fényképezőgépen belül és kívül, és károkat okozhatnak. Ha olyan helyre viszi a fényképezőgépet, ahol hőmérsékletkülönbség van, helyezze a fényképezőgépet hordtáskába vagy műanyag zacskóba, és előtte zárja le. Amikor a fényképezőgép alkalmazkodott a környezeti hőmérséklethez, vegye ki a táskából, és használja.

Tartsa távol erős mágneses mezőktől

A berendezések, például rádióadók által keltett statikus töltések vagy mágneses mezők zavarhatják a monitort, megsérthetik a memóriakártyán tárolt adatokat, vagy befolyásolhatják a termék belső áramköreit.

Ne hagyja a lencsét a nap felé irányítva

Ne hagyja a lencsét hosszabb ideig a nap felé vagy más erős fényforrás felé irányítani. Az erős fény károsíthatja a képérzékelőt, vagy fakulást vagy „beégést” okozhat. A fényképezőgéppel készített fényképek fehér elmosódást mutathatnak.

Lézerek és más erős fényforrások

Ne irányítson lézert vagy más rendkívül erős fényforrást az objektív felé, mert ez károsíthatja a fényképezőgép képérzékelőjét.

Tisztítás

A fényképezőgép vázának tisztításakor fúvóval óvatosan távolítsa el a port és a szöszöket, majd óvatosan törölje le puha, száraz ruhával. Miután használta a fényképezőgépet a tengerparton vagy a tengerparton, törölje le a homokot vagy sót édesvízben enyhén megnedvesített ruhával, majd alaposan szárítsa meg a fényképezőgépet.

Az objektív és a kereső tisztítása

Ezek az üvegelemek könnyen sérülhetnek: távolítsa el a port és a szöszöket egy fúvóval. Ha aeroszolos fúvót használ, tartsa függőlegesen a dobozt, hogy elkerülje az üvegelemeket károsító folyadék kifolyását. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításához az objektívről vigyen fel egy kis mennyiségű lencsetisztítót egy puha ruhára, és óvatosan törölje le a lencsét.

Ne érintse meg a képérzékelőt

Semmilyen körülmények között ne gyakoroljon nyomást a képérzékelőre, ne piszkálja meg tisztítószerszámokkal, és ne tegye ki erős légáramnak egy fúvóból. Ezek a műveletek megkarcolhatják vagy más módon károsíthatják az érzékelőt.

A képérzékelő tisztítása

A képérzékelő tisztításával kapcsolatos információkért lásd: „Kézi tisztítás” (Kézi tisztítás ).

A lencse érintkezik

Tartsa tisztán az objektív érintkezőit. Ne érintse meg őket az ujjaival.

Jól szellőző helyen tárolandó

A penészedés elkerülése érdekében a kamerát száraz, jól szellőző helyen tárolja. Ne tárolja a fényképezőgépet benzin- vagy kámformolygolyóval, erős elektromágneses sugárzást kibocsátó berendezés mellett, vagy olyan helyen, ahol rendkívül magas hőmérsékletnek van kitéve, például fűtőtest közelében vagy zárt járműben egy forró napon. Ezen óvintézkedések figyelmen kívül hagyása a termék meghibásodásához vezethet.

Hosszú távú tárolás

Ha a terméket hosszabb ideig nem használja, távolítsa el az akkumulátort, hogy elkerülje a károsodást, például a szivárgó elemfolyadékból. Tárolja a fényképezőgépet nedvszívó anyagot tartalmazó műanyag zacskóban. Ne tárolja azonban a bőr kameratokot műanyag zacskóban, mert ez az anyag károsodását okozhatja. Az akkumulátort hűvös, száraz helyen tárolja. Vegye figyelembe, hogy a szárítószer fokozatosan elveszti nedvességfelvevő képességét, ezért rendszeres időközönként cserélni kell. A penészedés elkerülése érdekében havonta legalább egyszer vegye ki a fényképezőgépet a tárolóból, helyezze be az akkumulátort, és néhányszor engedje ki a zárat.

Az akkumulátor eltávolítása előtt kapcsolja ki a terméket.

Ha a fényképezőgép bekapcsolt állapotában távolítja el az akkumulátort, az károsíthatja a terméket. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a képek rögzítése vagy törlése közben ne távolítsa el vagy ne húzza ki az áramforrást.

Monitor/kereső

 • A monitorok (beleértve a keresőt is) rendkívül nagy pontossággal készültek; a képpontok legalább 99,99%-a hatékony, és legfeljebb 0,01%-a hiányzik vagy hibás. Ezért bár ezek a kijelzők mindig világító (fehér, piros, kék vagy zöld) vagy mindig kikapcsolt (fekete) képpontokat tartalmazhatnak, ez nem jelent meghibásodást. A készülékkel rögzített képeket ez nem érinti. Megértésüket kérjük.
 • A monitoron lévő képek erős fényben nehezen láthatók.
 • Ne gyakoroljon nyomást a monitorra. A monitor meghibásodhat vagy megsérülhet. A monitoron lévő port vagy szöszöket fúvóval lehet eltávolítani. A foltokat úgy távolíthatja el, hogy a monitort puha ruhával vagy szarvasbőrrel enyhén áttörli. Ha a monitor eltörik, ügyeljen arra, hogy elkerülje a törött üveg okozta sérülést. Ügyeljen arra, hogy a monitorból származó folyadékkristály ne érjen hozzá a bőrhöz, és ne kerüljön a szemébe vagy a szájába.
 • Ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja a felvételek keresőben történő komponálása közben, hagyja abba a használatát, amíg állapota javul:
  • hányinger, szemfájdalom, szemfáradtság,
  • szédülés, fejfájás, merevség a nyakban vagy a vállban,
  • hányinger vagy a szem-kéz koordináció elvesztése, ill
  • mozgásszervi betegség.
 • Sorozatfelvétel közben a kijelző gyorsan be- és kikapcsolhat. A villogó kijelző nézése rosszul érezheti magát. Hagyja abba a használatát, amíg állapota javul.

Erős fények és háttérvilágítású témák

Ritka esetekben vonalak formájában zaj jelenhet meg olyan képeken, amelyek erős fényt vagy hátulról megvilágított témákat tartalmaznak.

Az akkumulátor gondozása

Használati óvintézkedések

 • Nem megfelelő kezelés esetén az elemek elszakadhatnak vagy kifolyhatnak, ami a termék korrodálódását okozhatja. Az akkumulátorok kezelésekor tartsa be a következő óvintézkedéseket:
  • Az akkumulátor cseréje előtt kapcsolja ki a terméket.
  • Az elemek hosszabb használat után forróak lehetnek.
  • Tartsa tisztán az akkumulátor érintkezőit.
  • Csak az ehhez a berendezéshez jóváhagyott akkumulátorokat használjon.
  • Ne zárja rövidre, ne szerelje szét az elemeket, és ne tegye ki őket lángnak vagy túlzott hőhatásnak.
  • Ha az akkumulátor nincs behelyezve a fényképezőgépbe vagy a töltőbe, tartsa műanyag zacskóban vagy más nem vezető edényben, hogy a kivezetések szigetelve legyenek.
 • Ha az akkumulátor forró, például közvetlenül használat után, töltés előtt várja meg, amíg lehűl. Ha megkísérli feltölteni az akkumulátort, miközben a belső hőmérséklete megemelkedett, az rontja az akkumulátor teljesítményét, és előfordulhat, hogy az akkumulátor nem töltődik, vagy csak részben töltődik fel.
 • Ha az akkumulátort egy ideig nem használja, helyezze be a fényképezőgépbe, és merítse le, mielőtt tárolás céljából kiveszi a fényképezőgépből. Az akkumulátort hűvös, száraz helyen, 15 °C és 25 °C (59 °F és 77 °F) közötti környezeti hőmérsékleten kell tárolni. Kerülje a forró vagy rendkívül hideg helyeket.
 • Az akkumulátorokat a használattól számított hat hónapon belül fel kell tölteni. Ha hosszabb ideig nem használja, töltse fel az akkumulátort, és használja a fényképezőgépet, hogy félévente lemerüljön, mielőtt visszahelyezné hűvös helyre tárolásra.
 • Vegye ki az akkumulátort a fényképezőgépből vagy a töltőből, ha nem használja. A fényképezőgép és a töltő percnyi töltést vesz fel még kikapcsolt állapotban is, és olyan mértékben lemerítheti az akkumulátort, hogy már nem fog működni.
 • Ne használja az akkumulátort 0 °C (32 °F) alatti vagy 40 °C (104 °F) feletti környezeti hőmérsékleten. Ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása károsíthatja az akkumulátort vagy ronthatja a teljesítményét. Az akkumulátort beltérben töltse 5 °C–35 °C (41 °F–95 °F) környezeti hőmérsékleten. Az akkumulátor nem töltődik, ha hőmérséklete 0 °C (32 °F) alatti vagy 60 °C (140 °F) felett van.
 • A kapacitás csökkenthető és a töltési idő megnőhet 0 °C-ról 15 °C-ra (59 °F) és 45 °C-ról 60 °C-ra (140 °F) .
 • Az akkumulátorok töltési kapacitása általában csökken alacsony környezeti hőmérsékleten.
 • Az akkumulátorok kapacitása általában csökken alacsony környezeti hőmérsékleten. A kapacitás változása a hőmérséklet függvényében megjelenik a fényképezőgép akkumulátorszint-kijelzőjén. Emiatt a hőmérséklet csökkenésével az akkumulátor kijelzője a kapacitás csökkenését jelezheti, még akkor is, ha az akkumulátor teljesen fel van töltve.
 • Az elemek használat után felforrósodhatnak. Ügyeljen a kellő körültekintésre, amikor az elemeket eltávolítja a fényképezőgépből.

Használat előtt töltse fel az akkumulátorokat

Használat előtt töltse fel az akkumulátort. A mellékelt akkumulátor nincs teljesen feltöltve a szállításkor.

Kész tartalék akkumulátorok

Fényképezés előtt készítsen elő egy tartalék akkumulátort, és tartsa teljesen feltöltve. Helytől függően nehéz lehet rövid időn belül csereakkumulátort vásárolni.

Készítsen teljesen feltöltött tartalék akkumulátorokat a hideg napokra

Előfordulhat, hogy a részben feltöltött akkumulátorok nem működnek hideg napokon. Hideg időben töltse fel az egyik akkumulátort használat előtt, a másikat pedig tartsa meleg helyen, szükség esetén cserére készen. Felmelegedés után a hideg akkumulátor visszanyerheti a töltés egy részét.

Az akkumulátor töltöttségi szintje

 • A fényképezőgép ismételt be- és kikapcsolása, amikor az akkumulátor teljesen lemerült, lerövidíti az akkumulátor élettartamát. A teljesen lemerült akkumulátorokat használat előtt fel kell tölteni.
 • A teljesen feltöltött akkumulátor töltési idejének jelentős csökkenése szobahőmérsékleten történő használat esetén azt jelzi, hogy cserére szorul. Vásároljon új újratölthető akkumulátort.

Ne próbálja meg teljesen feltöltött akkumulátorokat tölteni

Ha az akkumulátort a teljes feltöltés után folytatja, az ronthatja az akkumulátor teljesítményét.

Használt akkumulátorok újrahasznosítása

Hasznosítsa újra az újratölthető elemeket a helyi előírásoknak megfelelően, és először szigetelje le szalaggal a kivezetéseket.

A töltő használata

 • Töltés közben ne mozgassa a töltőt, és ne érintse meg az akkumulátort; ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása nagyon ritka esetekben azt eredményezheti, hogy a töltő azt mutatja, hogy a töltés befejeződött, amikor az akkumulátor csak részben van feltöltve. Vegye ki, majd helyezze vissza az akkumulátort a töltés újrakezdéséhez.
 • Ne zárja rövidre a töltő csatlakozóit. Ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása túlmelegedéshez és a töltő károsodásához vezethet.
 • Húzza ki a töltőt, ha nem használja.
 • Az MH-32 akkumulátortöltőt csak kompatibilis akkumulátorokkal használja.
 • Ne használjon olyan töltőket, amelyeknek a belsejét szabadon hagyják, vagy amelyek használat közben szokatlan hangokat adnak ki.

 • A terméken található szimbólumok a következőket jelentik:
  m AC, p DC, q II. osztályú berendezések (a termék felépítése kettős szigetelésű)

A töltő hálózati adapter használata

 • Töltés közben ne mozgassa a fényképezőgépet, és ne érintse meg az akkumulátort. Ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása nagyon ritka esetekben azt eredményezheti, hogy a fényképezőgép azt mutathatja, hogy a töltés befejeződött, amikor az akkumulátor csak részben van feltöltve. A töltés újrakezdéséhez válassza le, majd csatlakoztassa újra az adaptert.
 • Ne zárja rövidre az adapter csatlakozóit. Ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása túlmelegedéshez és a töltő károsodásához vezethet.
 • Húzza ki az adaptert, ha nem használja.
 • Ne használjon olyan adaptereket, amelyeknek a belsejét szabadon hagyják, vagy amelyek használat közben szokatlan hangokat adnak ki.

 • A terméken található szimbólumok a következőket jelentik:
  m AC, p DC, q II. osztályú berendezések (a termék felépítése kettős szigetelésű)