A fényképezőgép gondozása

Tárolás

Ha a fényképezőgépet hosszabb ideig nem használja, vegye ki az akkumulátort. Az akkumulátor eltávolítása előtt győződjön meg arról, hogy a fényképezőgép ki van kapcsolva. Ne tárolja a fényképezőgépet olyan helyen, ahol:

 • rosszul szellőzik vagy 60% feletti páratartalomnak vannak kitéve
 • erős elektromágneses teret kibocsátó berendezések, például televíziók vagy rádiók mellett találhatók
 • 50 °C (122 °F) feletti vagy –10 °C (14 °F) alatti hőmérsékletnek vannak kitéve

Tisztítás

Az eljárás a tisztítást igénylő résztől függően változik. Az eljárásokat az alábbiakban részletezzük.

 • Ne használjon alkoholt, hígítót vagy más illékony vegyszert.

Kamera test

Fúvóval távolítsa el a port és a szöszöket, majd óvatosan törölje le puha, száraz ruhával. Miután a fényképezőgépet strandon vagy tengerparton használta, desztillált vízben enyhén megnedvesített ruhával törölje le a homokot vagy a sót, és alaposan szárítsa meg a fényképezőgépet.
Fontos: A következőkre nem terjed ki a garancia:

 • por, homok vagy más idegen anyag fényképezőgépbe jutása által okozott károk, és
 • A fényképezőgéphez túl közeli aeroszolfúvó használata okozta károk.

Objektív és kereső

Ezek az üvegelemek könnyen megsérülnek: távolítsa el a port és a szöszöket egy fúvóval. Ha aeroszolos fúvót használ, tartsa függőlegesen a dobozt, hogy elkerülje az üvegelemeket károsító folyadék kifolyását. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításához vigyen fel kis mennyiségű lencsetisztítót egy puha ruhára, és óvatosan tisztítsa meg.

Monitor

Távolítsa el a port és a szöszöket fúvóval. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításakor óvatosan törölje le a felületet puha ruhával vagy szarvasbőrrel. Ne gyakoroljon nyomást, mert ez károsodást vagy hibás működést okozhat.

Kézi tisztítás

Az objektívcsere vagy a burkolat eltávolításakor a fényképezőgépbe jutó szennyeződés vagy por hozzátapadhat a képérzékelő felületéhez, és hatással lehet a fényképekre. Az érzékelő kézzel tisztítható az alábbiak szerint. Vegye figyelembe azonban, hogy az érzékelő rendkívül kényes és könnyen megsérül; azt javasoljuk, hogy a kézi tisztítást csak a Nikon hivatalos szervizképviselője végezze el.

 1. Kapcsolja ki a fényképezőgépet, és távolítsa el az objektívet.
 2. Tartsa a fényképezőgépet úgy, hogy a fény bejusson a kamerába, és ellenőrizze, hogy a képérzékelőben nincs-e por vagy szösz.

  Ha nincs jelen idegen tárgy, folytassa a 4. lépéssel.
 3. Távolítson el minden port és szöszöt az érzékelőről egy fúvóval.
  • Ne használjon fúvókefét. A sörték károsíthatják az érzékelőt.
  • A fúvóval nem távolítható szennyeződéseket csak a Nikon által felhatalmazott szervizek távolíthatják el. Semmilyen körülmények között ne érintse meg vagy törölje le az érzékelőt.
 4. Helyezze vissza az objektívet vagy a mellékelt vázsapkát.

Idegen anyag a képérzékelőn

Az objektívek vagy a vázsapkák eltávolítása vagy cseréje során a fényképezőgépbe jutó idegen anyagok (vagy ritka esetekben magából a fényképezőgépből származó kenőanyag vagy finom részecskék) rátapadhatnak a képérzékelőre, ahol bizonyos körülmények között megjelenhetnek a fényképeken. Az idegen anyagok bejutásának elkerülése érdekében a burkolat felhelyezésekor vagy az objektívek cseréjekor kerülje a poros környezetet, és ügyeljen arra, hogy távolítson el minden port és egyéb idegen anyagot, amely a kameratartón, az objektívtartón vagy a vázsapkán megtapadhat. A fényképezőgép védelme érdekében, amikor nincs objektív a helyén, ügyeljen arra, hogy visszahelyezze a mellékelt vázsapkát. Ha idegen anyag tapadt a képérzékelőre, tisztítsa meg a képérzékelőt a „ Kézi tisztítás ” ( Manuális tisztítás ) című részben leírtak szerint, vagy tisztíttassa meg a Nikon hivatalos szervizszemélyzetével. Az érzékelőn lévő idegen anyag által érintett fényképek retusálhatók az egyes képalkalmazásokban elérhető tiszta kép opciók segítségével.

A fényképezőgép és a tartozékok szervizelése

A kamera precíziós eszköz, és rendszeres szervizelést igényel; A Nikon azt javasolja, hogy a fényképezőgépet egy-kétévente vizsgálják át, és három-ötévente végezzék el a szervizelést (ne feledje, hogy ezek a szolgáltatások díjkötelesek).

 • A gyakori ellenőrzés és szervizelés különösen ajánlott, ha a fényképezőgépet professzionálisan használják.
 • A fényképezőgéphez rendszeresen használt tartozékokat, például objektíveket vagy opcionális vakukat, mellékelni kell a fényképezőgép ellenőrzéséhez vagy szervizeléséhez.