A fényképezőgép gondozása

Tárolás

Ha a fényképezőgépet hosszabb ideig nem használja, vegye ki az akkumulátort. Az akkumulátor eltávolítása előtt győződjön meg arról, hogy a fényképezőgép ki van kapcsolva. Ne tárolja a fényképezőgépet olyan helyen, ahol:

 • rosszul szellőzik vagy 60% feletti páratartalomnak vannak kitéve
 • erős elektromágneses teret kibocsátó berendezések, például televíziók vagy rádiók mellett találhatók
 • 50 °C (122 °F) feletti vagy –10 °C (14 °F) alatti hőmérsékletnek vannak kitéve

Tisztítás

Az eljárás a tisztítást igénylő résztől függően változik. Az eljárásokat az alábbiakban részletezzük.

 • Ne használjon alkoholt, hígítót vagy más illékony vegyszert.

Kamera test

Fúvóval távolítsa el a port és a szöszöket, majd óvatosan törölje le puha, száraz ruhával. Miután a fényképezőgépet strandon vagy tengerparton használta, desztillált vízben enyhén megnedvesített ruhával törölje le a homokot vagy a sót, és alaposan szárítsa meg a fényképezőgépet.
Fontos: A következőkre nem terjed ki a garancia:

 • por, homok vagy más idegen anyag fényképezőgépbe jutása által okozott károk, és
 • A fényképezőgéphez túl közeli aeroszolfúvó használata okozta károk.

Objektív és kereső

Ezek az üvegelemek könnyen sérülhetnek: távolítsa el a port és a szöszöket egy fúvóval. Ha aeroszolos fúvót használ, tartsa függőlegesen a dobozt, hogy elkerülje az üvegelemeket károsító folyadék kifolyását. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításához vigyen fel egy kis mennyiségű lencsetisztítót egy puha ruhára, és óvatosan tisztítsa meg.

Monitor

Távolítsa el a port és a szöszöket fúvóval. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításakor óvatosan törölje le a felületet puha ruhával vagy szarvasbőrrel. Ne gyakoroljon nyomást, mert ez károsodást vagy hibás működést okozhat.

Kézi tisztítás

Az objektívcsere vagy a burkolat eltávolításakor a fényképezőgépbe jutó szennyeződés vagy por hozzátapadhat a képérzékelő felületéhez, és hatással lehet a fényképekre. Az érzékelő kézzel tisztítható az alábbiak szerint. Vegye figyelembe azonban, hogy az érzékelő rendkívül kényes és könnyen sérülhet; azt javasoljuk, hogy a kézi tisztítást csak a Nikon hivatalos szervizképviselője végezze el.

 1. Kapcsolja ki a fényképezőgépet, és távolítsa el az objektívet.
 2. Tartsa a fényképezőgépet úgy, hogy a fény bejusson a fényképezőgépbe, és ellenőrizze, hogy a képérzékelőben nincs-e por vagy szösz.

  Ha nincs jelen idegen tárgy, folytassa a 4. lépéssel.
 3. Távolítson el minden port és szöszöt az érzékelőről egy fúvóval.
  • Ne használjon fúvókefét. A sörték károsíthatják az érzékelőt.
  • A fúvóval nem távolítható szennyeződéseket csak a Nikon által felhatalmazott szervizek távolíthatják el. Semmilyen körülmények között ne érintse meg vagy törölje le az érzékelőt.
 4. Helyezze vissza az objektívet vagy a mellékelt vázsapkát.

Idegen anyag a képérzékelőn

Az objektívek vagy a vázsapkák eltávolítása vagy cseréje során a fényképezőgépbe jutó idegen anyagok (vagy ritka esetekben magából a fényképezőgépből származó kenőanyag vagy finom részecskék) rátapadhatnak a képérzékelőre, ahol bizonyos körülmények között megjelenhetnek a fényképeken. Az idegen anyagok bejutásának elkerülése érdekében a vázsapka felhelyezésekor vagy az objektívek cseréjekor kerülje a poros környezetet, és ügyeljen arra, hogy távolítson el minden port és egyéb idegen anyagot, amely a kameratartón, az objektívtartón vagy a vázsapkán megtapadhat. A fényképezőgép védelme érdekében, amikor nincs objektív a helyén, ne felejtse el visszahelyezni a mellékelt vázsapkát. Ha idegen anyag tapad a képérzékelőre, tisztítsa meg a képérzékelőt a „Kézi tisztítás” részben leírtak szerint (Kézi tisztítás ), vagy tisztíttassa meg az érzékelőt hivatalos Nikon szervizzel. Az érzékelőn lévő idegen anyag által érintett fényképek retusálhatók az egyes képalkotó alkalmazásokban elérhető tiszta kép opciókkal.

A fényképezőgép és a tartozékok szervizelése

A kamera precíziós eszköz, és rendszeres szervizelést igényel; A Nikon azt javasolja, hogy a fényképezőgépet egy-kétévente vizsgálják át, és három-öt évente egyszer végezzék el a szervizelést (ne feledje, hogy ezek a szolgáltatások díjkötelesek).

 • A gyakori ellenőrzés és szervizelés különösen ajánlott, ha a fényképezőgépet professzionálisan használják.
 • A fényképezőgéppel rendszeresen használt tartozékokat, például objektíveket vagy opcionális vakukat, mellékelni kell a fényképezőgép ellenőrzéséhez vagy szervizeléséhez.