fehér egyensúly

 1. G gomb
 2. C fényképezés menü

Állítsa be a fehéregyensúlyt a fényforrás színének megfelelően. További információkért lásd a „Fehéregyensúly” részt az „Alapbeállítások” részben (fehér egyensúly ) és a „Fehéregyensúly” az „ i menüben” (fehér egyensúly ).

A fehéregyensúly menü: Finomhangolás

 1. Válassza a [Fehéregyensúly] lehetőséget a fényképezés menüben, jelölje ki a kívánt opciót, és nyomja meg a 2 gombot, ahányszor csak szükséges a finomhangolási lehetőségek megjelenítéséhez.

  Az L [ Kézi előre beállított ] fehéregyensúly finomhangolásával kapcsolatos információkért lásd: „Az előre beállított kézi fehéregyensúly finomhangolása” ( Előre beállított kézi fehéregyensúly finomhangolása ).
 2. A fehéregyensúly finomhangolása.
  • A választógomb segítségével a kurzor hat lépésnyire mozgatható a rács közepétől az A (borostyánsárga)–B (kék) és a G (zöld)–M (bíbor) tengelyek mentén. A kiválasztott érték a rács jobb oldalán jelenik meg.
  • Az A (borostyánsárga)–B (kék) tengely a színhőmérsékletnek felel meg, és 0,5-ös lépésekben szabályozza. Az 1-es változás körülbelül 5 mirednek felel meg.
  • A G (zöld)–M (bíbor) tengely hatásai hasonlóak a színkompenzációs szűrőkhöz, és 0,25-ös lépésekben szabályozzák. Az 1-es változás körülbelül 0,05 diffúz sűrűségegységnek felel meg.
 3. Változtatások mentése.
  • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és a menükből való kilépéshez.
  • Ha a fehéregyensúly finomhangolása megtörtént, az ikonon egy csillag („ U ”) jelenik meg.

Fehéregyensúly finomhangolás

A finomhangoló tengelyek színei relatívak, nem abszolútak. Ha egy adott tengelyen több színt választunk ki, az nem feltétlenül eredményezi azt, hogy az adott szín megjelenik a képeken. Például, ha a kurzort B (kék) állásba mozgatja, amikor egy „meleg” beállítás, például J [ Incandescent ] van kiválasztva, a képek kissé „hidegebbek” lesznek, de valójában nem lesznek kékek.

„Med”

A mired értékeket úgy számítjuk ki, hogy a színhőmérséklet inverzét megszorozzuk 10 6 -tal. A színhőmérséklet bármely adott változása nagyobb színkülönbséget eredményez alacsony színhőmérsékleten, mint magasabb színhőmérsékleten. Például egy 1000 K-es változás sokkal nagyobb színváltozást idéz elő 3000 K-en, mint 6000 K-en. A Mired a színhőmérséklet mértéke, amely figyelembe veszi az ilyen eltéréseket, és mint ilyen, a színhőmérséklet-kompenzációs szűrőkben használt mértékegység. .

Pl.: Színhőmérséklet változása (Kelvinben): Az érték miredben

 • 4000 K – 3000 K = 1000 K: 83 mired
 • 7000 K – 6000 K = 1000 K: 24 mired

A fehéregyensúly menü: Színhőmérséklet kiválasztása

Válasszon színhőmérsékletet az A (borostyánsárga)–B (kék) és a G (zöld)–M (bíbor) tengelyek értékeinek megadásával.

 1. Válassza a [Fehéregyensúly] lehetőséget a fényképezés menüben, majd jelölje ki a K [Choose Color temperature] elemet, és nyomja meg a 2 gombot.
 2. Válasszon színhőmérsékletet.
  • Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot az A–B (borostyán–kék) tengely számjegyeinek kijelöléséhez. Kijelölheti a G–M (zöld–bíbor) tengelyt is.
  • Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a kiválasztott elem szerkesztéséhez.
   A–B (borostyán–kék) tengely
   G–M (zöld–bíbor) tengely
 3. Változtatások mentése.
  • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és a menükből való kilépéshez.
  • Ha 0-tól eltérő értéket választ ki a zöld (G)–bíbor (M) tengelyhez, egy csillag („ U ”) jelenik meg az ikonon.

Szín-hőmérséklet kiválasztása

 • Ne használjon színhőmérséklet-választást fluoreszkáló fényforrásokkal; ehelyett használja az I [ Fluorescent ] opciót.
 • Ha más fényforrással színhőmérséklet-választást használ, készítsen próbafelvételt annak megállapítására, hogy a kiválasztott érték megfelelő-e.

Előre beállított kézikönyv: Fehéregyensúly másolása fényképről

A meglévő fényképek fehéregyensúly-értékei átmásolhatók a kiválasztott előre beállított értékekre. Az előre beállított manuális fehéregyensúly új értékeinek mérésével kapcsolatos információkért lásd: „Kézi előre beállított” (Előre beállított kézikönyv ).

 1. Válassza a [Fehéregyensúly] lehetőséget a fényképezés menüben, majd jelölje ki a L [Preset manual] (Kézi előre beállított) lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.
 2. Válasszon egy úti célt.
  • A választógombbal jelölje ki a célállomás előre beállított értékét (d-1-től d-6-ig).
  • Nyomja X gombot; megerősítő párbeszédablak jelenik meg.
 3. Válassza a [Kép kiválasztása] lehetőséget.

  Jelölje ki a [ Kép kiválasztása ] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot a memóriakártyán lévő képek megtekintéséhez.
 4. Jelölje ki a forrásképet.
  • A választógombbal jelölje ki a kívánt képet.
  • A kiemelt kép nagyított megtekintéséhez nyomja meg és tartsa lenyomva az X gombot.
 5. Fehéregyensúly másolása.
  • Nyomja meg a J gombot, hogy a kijelölt fénykép fehéregyensúly értékét a kiválasztott előre beállított értékre másolja.
  • Ha a kiemelt fényképhez megjegyzés tartozik, a megjegyzés a kiválasztott beállításhoz tartozó megjegyzésbe kerül.

Előre beállított kézi fehéregyensúly finomhangolása

A kiválasztott előbeállítás finomhangolható a [ Finomhangolás ] kiválasztásával az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben ( A fehéregyensúly menü: Finomhangolás ).

"Megjegyzés szerkesztése"

Ha az aktuális fehéregyensúly-beállításhoz legfeljebb 36 karakteres leíró megjegyzést szeretne beírni, válassza a [ Megjegyzés szerkesztése ] lehetőséget az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben.

„Védni”

Az aktuális fehéregyensúly-beállítás védelméhez válassza a [ Protect ] lehetőséget az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben. Jelölje ki a [ Be ] elemet, és nyomja meg az J gombot; az aktuális fehéregyensúly-beállítás most védett. A védett előbeállítások nem módosíthatók.