Ravnovesje beline

Ravnovesje beline zagotavlja, da so beli predmeti videti beli, ne glede na barvo vira svetlobe. Privzeta nastavitev (samodejna nastavitev beline ali j ) je priporočljiva za večino svetlobnih virov; če želenih rezultatov ni mogoče doseči s samodejnim ravnovesjem beline, izberite drugo možnost, kot je opisano spodaj.

Prilagoditev ravnovesja beline

 • Ravnovesje beline lahko izberete s pomočjo elementov [ White balance ] v meniju i in v meniju za fotografiranje ali v meniju za snemanje videa ( White balance , white balance , white balance ).
 • Pri privzetih nastavitvah lahko ravnovesje beline izberete tudi tako, da držite gumb Fn in zavrtite glavni gumb za upravljanje ( gumb Fn ).
 • Ko je izbrano 4 [ Auto ] ali I [ Fluorescent ], lahko izberete podmožnost tako, da držite gumb Fn in zavrtite gumb za podukaze.
MožnostBarvna temperatura*Opis
4 [ Samodejno ]Ravnovesje beline se samodejno prilagodi za optimalne rezultate pri večini svetlobnih virov. Če uporabljate dodatno bliskavico, se nastavitev beline prilagodi v skladu s pogoji, ki veljajo, ko se bliskavica sproži.
i [ Ohranite belo (zmanjšajte tople barve) ]Pribl. 3500–8000 KOdpravite toplo barvo, ki jo povzroča žarnica.
j [ Ohrani splošno vzdušje ]Pribl. 3500–8000 KDelno ohranite toplo barvo, ki jo ustvari žarnica.
k [ Ohranite tople barve osvetlitve ]Pribl. 3500–8000 KOhranite toplo barvo, ki jo ustvari žarnica.
D [ Samodejna naravna svetloba ]Pribl. 4500–8000 KČe se uporablja pri naravni svetlobi namesto 4 [ Samodejno ], ta možnost ustvari barve, ki so bližje tistim, ki jih vidimo s prostim očesom.
H [ Neposredna sončna svetloba ]Pribl. 5200 KUporabite s predmeti, osvetljenimi z neposredno sončno svetlobo.
G [ oblačno ]Pribl. 6000 KUporabljajte pri dnevni svetlobi pod oblačnim nebom.
M [ odtenek ]Pribl. 8000 KUporabite pri dnevni svetlobi s predmeti v senci.
J [ Žarnica ]Pribl. 3000 KUporabljajte pod žarnico.
I [ Fluorescentno ]Uporaba pod fluorescentno razsvetljavo; izberite vrsto žarnice glede na vir svetlobe.
[ Hladno bela fluorescentna ]Pribl. 4200 K
[ Dnevna bela fluorescentna ]Pribl. 5000 K
[ fluorescentna dnevna svetloba ]Pribl. 6500 K
5 [ Bliskavica ]Pribl. 5400 KUporabite za fotografiranje z bliskavico.
K [ Izberi barvno temperaturo ]Pribl. 2500–10000 K
 • Barvno temperaturo izberite neposredno.
 • Če želite izbrati barvno temperaturo, držite gumb Fn in zavrtite gumb za podukaze.
L [ Priročnik za prednastavitev ]
 • Izmerite ravnovesje beline za motiv ali vir svetlobe ali kopirajte ravnovesje beline z obstoječe fotografije.
 • Če želite izbrati prednastavitev beline, držite gumb Fn in zavrtite gumb za podukaze.
 • Za vstop v način neposrednega merjenja pritisnite in držite gumb Fn ( Ročno prednastavitev ).
 1. Vrednosti, ko je fina nastavitev nastavljena na 0.

D [ Samodejna naravna svetloba ]

D [ Samodejna naravna svetloba ] morda ne bo dala želenih rezultatov pri umetni svetlobi. Izberite 4 [ Samodejno ] ali možnost, ki se ujema z virom svetlobe.

Natančna nastavitev beline

Pri nastavitvah, ki niso K [ Izberi barvno temperaturo ], je mogoče natančno nastaviti ravnovesje beline. Uporabite elemente [ Ravnovesje beline ] v meniju i , meniju za fotografiranje ali v meniju za snemanje videa ( Natančna nastavitev beline , Meni za nastavitev beline: Fina nastavitev ).

Studijska bliskavica

4 [ Samodejno ] morda ne bo dalo želenih rezultatov z velikimi studijskimi bliskavicami. Uporabite prednastavljeno ročno nastavitev beline ali nastavite ravnovesje beline na 5 [ Bliskavica ] in uporabite fino nastavitev za nastavitev beline.

Barvna temperatura pri fotografiranju s 4 ali D

 • Podatki o fotografiji za slike, posnete z uporabo 4 [ Samodejno ] ali D [Samodejna naravna svetloba ], prikazujejo barvno temperaturo, ki jo je izbrala kamera v času, ko je bila slika posneta. To lahko uporabite kot referenco pri izbiri vrednosti za K [ Izberi barvno temperaturo ].
 • Če si želite med predvajanjem ogledati podatke o snemanju, v meniju za predvajanje izberite [ Možnosti prikaza predvajanja ] > [ Dodatne informacije o fotografiji ] in označite ( M ) poleg [ Podatki o fotografiranju ].

Barvna temperatura

Zaznana barva svetlobnega vira se spreminja glede na gledalec; nekateri imajo lahko rdeč odtenek, drugi pa modre. Barvna temperatura je objektivno merilo barve svetlobnega vira, izraženo v Kelvinih (K). Nižja kot je barvna temperatura, bolj rdeča je oddaja ( q ); višja kot je temperatura, bolj modra je oddaja ( w ).

Izbira barvne temperature

Na splošno izberite nižje vrednosti, če imajo vaše slike rdeč odtenek ali da slike namerno naredite modrejše, višje vrednosti, če so vaše slike obarvane modro ali da slike namerno naredite bolj rdeče.