Skrb za fotoaparat

Skladiščenje

Če fotoaparata dalj časa ne boste uporabljali, odstranite baterijo. Preden odstranite baterijo, se prepričajte, da je fotoaparat izklopljen. Kamere ne shranjujte na mestih, ki:

 • so slabo prezračeni ali izpostavljeni vlažnosti nad 60 %
 • so poleg opreme, ki proizvaja močna elektromagnetna polja, kot so televizorji ali radijski sprejemniki
 • so izpostavljeni temperaturam nad 50 °C (122 °F) ali pod -10 °C (14 °F)

Čiščenje

Postopek se razlikuje glede na del, ki ga je treba očistiti. Postopki so podrobno opisani spodaj.

 • Ne uporabljajte alkohola, razredčila ali drugih hlapnih kemikalij.

Telo kamere

Uporabite puhalo, da odstranite prah in vlakna, nato pa ga nežno obrišite z mehko, suho krpo. Po uporabi fotoaparata na plaži ali morju obrišite pesek ali sol s krpo, rahlo navlaženo v destilirano vodo, in fotoaparat temeljito posušite.
Pomembno: Naslednje ni zajeto v garanciji:

 • poškodbe, ki nastanejo zaradi vdora prahu, peska ali drugih tujkov v fotoaparat, in
 • poškodbe, ki nastanejo zaradi uporabe aerosolnega puhala preblizu fotoaparata.

Objektiv in iskalo

Ti stekleni elementi se zlahka poškodujejo: prah in vlakna odstranite s pihalo. Če uporabljate aerosolno puhalo, naj bo pločevinka navpična, da preprečite iztek tekočine, ki bi lahko poškodovala steklene elemente. Za odstranitev prstnih odtisov in drugih madežev nanesite majhno količino čistila za leče na mehko krpo in jo previdno očistite.

Monitor

Odstranite prah in vlakna s puhalom. Pri odstranjevanju prstnih odtisov in drugih madežev površino narahlo obrišite z mehko krpo ali gamsovim usnjem. Ne pritiskajte, saj lahko to povzroči poškodbe ali okvaro.

Ročno čiščenje

Umazanija ali prah, ki pride v fotoaparat, ko zamenjate leče ali odstranite pokrov ohišja, se lahko prilepi na površino slikovnega senzorja in vpliva na vaše fotografije. Senzor lahko očistite ročno, kot je opisano spodaj. Upoštevajte pa, da je senzor izjemno občutljiv in se zlahka poškoduje; priporočamo, da ročno čiščenje opravi samo Nikonov pooblaščeni serviser.

 1. Izklopite fotoaparat in odstranite objektiv.
 2. Držite kamero tako, da lahko svetloba vstopi v kamero, preglejte slikovni senzor za prah ali vlakna.

  Če ni tujkov, nadaljujte s korakom 4.
 3. Odstranite prah in vlakna s senzorja s pihalo.
  • Ne uporabljajte krtače za pihanje. Ščetine lahko poškodujejo senzor.
  • Umazanijo, ki je ni mogoče odstraniti s puhalom, lahko odstrani samo Nikon pooblaščeno servisno osebje. V nobenem primeru se ne smete dotikati ali brisati senzorja.
 4. Zamenjajte objektiv ali priložen pokrovček telesa.

Tujek na slikovnem senzorju

Tujki, ki vstopijo v fotoaparat, ko odstranite ali zamenjate leče ali pokrove telesa (ali v redkih primerih mazivo ali drobni delci iz samega fotoaparata), se lahko oprime slikovnega senzorja, kjer se lahko pojavijo na fotografijah, posnetih pod določenimi pogoji. Da preprečite vdor tujkov pri nameščanju pokrovčka ohišja ali menjavi objektivov, se izogibajte prašnim okoljem in odstranite ves prah in druge tujke, ki se lahko oprimejo nosilca fotoaparata, nosilca objektiva ali pokrovčka telesa. Za zaščito fotoaparata, ko objektiv ni nameščen, ne pozabite zamenjati priloženega pokrova ohišja. Če se na slikovno tipalo oprijemajo tujki, očistite slikovno tipalo, kot je opisano v » Ročno čiščenje « ( Ročno čiščenje ), ali pa naj senzor očisti pooblaščeno servisno osebje Nikon. Fotografije, na katere vpliva prisotnost tujkov na senzorju, je mogoče retuširati z možnostmi čiste slike, ki so na voljo v nekaterih slikovnih aplikacijah.

Servis kamere in dodatne opreme

Kamera je precizna naprava in zahteva redno servisiranje; Nikon priporoča, da fotoaparat pregledate enkrat na eno do dve leti in da ga servisirate enkrat na tri do pet let (upoštevajte, da za te storitve veljajo pristojbine).

 • Pogosti pregledi in servisi so še posebej priporočljivi, če se fotoaparat uporablja profesionalno.
 • Pri pregledu ali servisiranju fotoaparata je treba priložiti vso dodatno opremo, ki se redno uporablja s fotoaparatom, kot so objektivi ali izbirne bliskavice.