Gumb za izravnavo osvetlitve

S tem gumbom spremenite vrednost osvetlitve, ki jo predlaga kamera. S kompenzacijo osvetlitve lahko naredite slike svetlejše ali temnejše.

−1 EV
Brez kompenzacije osvetlitve
+1 EV

Prilagoditev kompenzacije osvetlitve

 • Zavrtite gumb za izravnavo osvetlitve.
 • Kompenzacijo osvetlitve je mogoče nastaviti v območju od −3 do +3 EV v korakih po 1/3 EV.
 • Višje vrednosti naredijo motiv svetlejši, nižje pa temnejše.
 • Če želite preklicati izravnavo osvetlitve, nastavite gumb za izravnavo osvetlitve na [ 0 ].
 • Pri vrednostih, ki niso ±0,0, fotoaparat prikaže ikono E in indikator osvetlitve (Indikatorji izpostavljenosti ) v fotografskem načinu ali ikona E v video načinu. Vrednost kompenzacije lahko preverite na informacijskem zaslonu (Gumb DISP ) ali v meniju i pri fotografiranju in v meniju i pri snemanju videoposnetkov. Če želite preveriti vrednost kompenzacije v meniju i , izberite nastavitev po meri f1 ali g1 [ Customize i menu ] in dodelite [ Exposure compensation ] meniju i (Prilagajanje menija i ).
  Monitor
  Iskalo

Nastavitev s sredstvi, ki niso gumb za izravnavo osvetlitve

Če nastavite gumb za izravnavo osvetlitve na [ C ], lahko prilagodite izravnavo osvetlitve na druge načine, kot sledi.
Za fotografije so na voljo vrednosti med –5 EV in +5 EV, za videoposnetke pa med –3 EV in +3 EV.

Način M

 • V načinu M kompenzacija osvetlitve vpliva samo na indikator osvetlitve; hitrost zaklopa, zaslonka in občutljivost ISO se ne spremenijo. Tudi skupna svetlost slike se ne spremeni.
 • Pri samodejnem nadzoru občutljivosti ISO (Nastavitve občutljivosti ISO ,Nastavitve občutljivosti ISO ), se občutljivost ISO samodejno prilagodi glede na vrednost, izbrano za kompenzacijo osvetlitve, in splošna svetlost slike se spremeni.

Uporaba bliskavice

Ko je uporabljena dodatna bliskavica, kompenzacija osvetlitve vpliva na nivo bliskavice in osvetlitev ter spremeni svetlost tako glavnega motiva kot ozadja. Nastavitev po meri e3 [ Exposure comp. za bliskavico ] lahko uporabite za omejitev učinkov kompenzacije osvetlitve samo na ozadje.