Gumb za kompenzacijo osvetlitve

S tem gumbom spremenite osvetlitev glede na vrednost, ki jo predlaga kamera. Kompenzacijo osvetlitve lahko uporabite za svetlejše ali temnejše slike.

−1 EV
Brez kompenzacije osvetlitve
+1 EV

Prilagoditev kompenzacije osvetlitve

 • Zavrtite gumb za kompenzacijo osvetlitve.
 • Kompenzacijo osvetlitve je mogoče prilagoditi v razponu od −3 do +3 EV v korakih po 1/3 EV.
 • Višje vrednosti naredijo motiv svetlejši, nižje vrednosti temnejše.
 • Če želite preklicati kompenzacijo osvetlitve, nastavite gumb za izravnavo osvetlitve na [ 0 ].
 • Pri vrednostih, ki niso ±0,0, fotoaparat prikaže ikono E in indikator osvetlitve ( Indikatorji osvetlitve ) v fotografskem načinu ali ikono E v video načinu. Vrednost kompenzacije lahko preverite na informacijskem zaslonu ( gumb DISP ) ali v meniju i pri fotografiranju in v meniju i pri snemanju videoposnetkov. Če želite preveriti vrednost kompenzacije v meniju i , izberite nastavitev po meri f1 ali g1 [ Customize i menu ] in dodelite [ Exposure compensation ] meniju i ( Prilagajanje menija i ).
  Monitor
  Iskalo

Nastavitev s sredstvi, ki niso gumb za kompenzacijo osvetlitve

Če nastavite gumb za izravnavo osvetlitve na [ C ], lahko kompenzacijo osvetlitve prilagodite na druge načine, kot sledi.
Za fotografije so na voljo vrednosti med –5 EV in +5 EV, za videoposnetke pa med –3 EV in +3 EV.

Način M

 • V načinu M kompenzacija osvetlitve vpliva samo na indikator osvetlitve; hitrost zaklopa, zaslonka in občutljivost ISO se ne spremenijo. Tudi skupna svetlost slike se ne spremeni.
 • Ko je v veljavi samodejni nadzor občutljivosti ISO (nastavitve občutljivosti ISO, nastavitve občutljivosti ISO ), se občutljivost ISO samodejno prilagodi glede na vrednost, izbrano za kompenzacijo osvetlitve, splošna svetlost slike pa se spremeni.

Uporaba bliskavice

Ko uporabljate dodatno bliskavico, kompenzacija osvetlitve vpliva tako na raven bliskavice kot na osvetlitev ter spreminja svetlost glavnega motiva in ozadja. Nastavitev po meri e3 [ Exposure comp. za bliskavico ] lahko uporabite za omejitev učinkov kompenzacije osvetlitve samo na ozadje.