Selectorul de mod

Utilizați selectorul de mod pentru a alege dacă viteza obturatorului și/sau diafragma pot fi reglate manual sau sunt setate automat de cameră.

Folosind selectorul de mod

Utilizați selectorul de mod pentru a alege un mod de fotografiere.

ModulDescriere
AUTO ( b )AutoUn mod simplu, „point-and-shoot”, care lasă camera responsabilă de setări (Realizarea de fotografii ( b automat) ,Înregistrarea videoclipurilor ( b automat) ).
PAuto programatAparatul foto setează viteza obturatorului și diafragma pentru o expunere optimă.
SAuto cu prioritate declanșatoruluiUtilizați pentru a îngheța sau a estompa mișcarea. Tu alegi viteza obturatorului; aparatul foto selectează diafragma pentru cele mai bune rezultate.
AAuto cu prioritate de deschidereUtilizați pentru a estompa fundalurile sau pentru a focaliza atât prim-planul, cât și fundalul. Tu alegi diafragma; aparatul foto selectează viteza obturatorului pentru cele mai bune rezultate.
MManualControlezi atât viteza obturatorului, cât și diafragma. Setați viteza obturatorului la „bulb” sau „timp” pentru expuneri de lungă durată.

P (auto programat)

 • În acest mod, camera ajustează automat viteza obturatorului și diafragma conform unui program încorporat pentru a asigura o expunere optimă în majoritatea situațiilor.
 • Diferite combinații de timp de expunere și diafragmă care produc aceeași expunere pot fi selectate prin rotirea selectorului principal de comandă („program flexibil”).
  • În timp ce programul flexibil este în vigoare, este afișat un indicator de program flexibil ( U ).
  • Pentru a restabili setările implicite pentru viteza obturatorului și diafragma, rotiți selectorul principal de comandă până când indicatorul nu mai este afișat. Programul flexibil se termină și când selectorul de mod este rotit la o altă setare sau camera este oprită.

S (auto cu prioritate declanșatorului)

 • În modul automat cu prioritate de declanșare, alegeți viteza obturatorului, în timp ce aparatul foto ajustează automat diafragma pentru o expunere optimă. Alegeți viteze rapide ale obturatorului pentru a „îngheța” mișcarea, viteze mici ale obturatorului pentru a sugera mișcare prin estomparea obiectelor în mișcare.
 • Rotiți selectorul pentru viteza obturatorului pentru a seta viteza obturatorului.
 • Pentru a selecta [ X ] sau [ T ] sau pentru a schimba de la [ 1/3STEP ], [ X ], [ T ] sau [ B ], rotiți în timp ce apăsați butonul de blocare pentru viteza de declanșare.
  11/4000 s–1/2 s
  21–4 s (text roșu)
  3X (sincronizare flash) (e1: Viteza de sincronizare a blițului )
  41/3 PAS (1/3 pas) (Selectarea vitezei de expunere în trepte de 1/3 (modurile S și M) )
 • În modul S , expuneri lungi (Expunere lungă de timp ) nu sunt disponibile chiar dacă selectorul pentru viteza obturatorului este setat la [ B ] (Bec) sau [ T ] (Timp). Pentru a efectua expuneri lungi, selectați modul M .

Selectarea vitezei de expunere în trepte de 1/3 (modurile S și M)

Dacă selectorul vitezei de expunere este setat la [ 1/3STEP ], puteți utiliza selectorul principal de comandă pentru a schimba viteza declanșării.

 • Viteza obturatorului poate fi setată la valori cuprinse între 1/4000 și 30 s în dimensiuni de trepte de 1/3 sau [ X ]. În modul M , puteți selecta, de asemenea, [ B ] (Bec) sau [ T ] (Ora).
 • Puteți seta viteza obturatorului prin alte mijloace decât selectorul pentru viteza obturatorului, după cum urmează.

A (auto cu prioritate deschidere)

 • În automat cu prioritate de deschidere, alegeți diafragma în timp ce aparatul foto ajustează automat viteza obturatorului pentru o expunere optimă.
 • Diafragma poate fi ajustată prin rotirea selectorului secundar de comandă.
 • Valorile minime și maxime ale diafragmei variază în funcție de obiectiv.

Setări de expunere pentru modul video

Următoarele setări video pot fi ajustate în timpul înregistrării:

ModulDeschidereVitezăSensibilitate ISO
P , S 12
A42
M4443
 1. Controlul expunerii în modul de fotografiere S este același ca în modul P.
 2. Limita superioară pentru sensibilitatea ISO poate fi selectată utilizând elementul [ Setări sensibilitate ISO ] > [ Sensibilitate maximă ] din meniul de înregistrare video.
 3. Dacă este selectat [ Activat ] pentru [ Setări sensibilitate ISO ] > [ Control ISO automat (mod M) ] în meniul de înregistrare video, limita superioară pentru sensibilitatea ISO poate fi selectată utilizând [ Sensibilitate maximă ].

M (manual)

 • Controlezi atât viteza obturatorului, cât și diafragma. Alegeți acest mod pentru expunerea îndelungată a subiectelor precum artificiile sau cerul de noapte (fotografia „Bulb” sau „Timp”,Expunere lungă de timp ).
 • Viteza de expunere ( w ) și diafragma ( e ) pot fi ajustate cu referire la indicatorii de expunere ( q ).

Viteza obturatorului

 • Rotiți selectorul pentru viteza obturatorului pentru a seta viteza obturatorului.
 • Pentru a selecta [ X ] sau [ T ] sau pentru a schimba de la [ 1/3STEP ], [ X ], [ T ] sau [ B ], rotiți în timp ce apăsați butonul de blocare pentru viteza de declanșare.
 • Dacă selectorul vitezei de expunere este setat la [ 1/3STEP ], puteți utiliza selectorul principal de comandă pentru a schimba viteza declanșării. Viteza obturatorului poate fi, de asemenea, setată la 15 s sau 30 s (Selectarea vitezei de expunere în trepte de 1/3 (modurile S și M) ).
11/4000 s–1/2 s
21–4 s (text roșu)
3B (bec) (Expunere lungă de timp )
4T (ora) (Expunere lungă de timp )
5X (sincronizare flash) (e1: Viteza de sincronizare a blițului )
61/3 PAS (1/3 pas) (Selectarea vitezei de expunere în trepte de 1/3 (modurile S și M) )

Deschidere

 • Diafragma poate fi ajustată prin rotirea selectorului secundar de comandă.
 • Valorile minime și maxime ale diafragmei variază în funcție de obiectiv.

Indicatori de expunere

 • Diferența dintre valoarea expunerii rezultată din combinația de setări a vitezei obturatorului, diafragmei și sensibilității ISO și valoarea de expunere corespunzătoare măsurată de cameră este afișată pe monitor și vizor. Acești „indicatori de expunere” sunt afișați după cum urmează.
  AfişaExpunere optimăSubexpus cu 1/3 EVSupraexpus cu peste 3 1 / 3 EV
  Monitorizați
  vizor
 • Dacă compensarea expunerii a fost efectuată în modul M , valoarea de referință pentru expunerea corectă din indicatorul de expunere se modifică.

Avertizare de expunere

Afișajele vor clipi dacă setările selectate depășesc limitele sistemului de măsurare a expunerii.

Prelungirea vitezei de expunere

Dacă setarea personalizată d5 [ Viteze de expunere extinse (M) ] este setată la [ Activat ], puteți selecta o viteză de expunere de până la 900 s (15 min) în modul M când selectorul pentru viteza obturatorului este setat la [ 1/3STEP ].

 • Dacă extindeți timpul de expunere, indicatorul de expunere nu va fi afișat.

Control automat al sensibilității ISO (mod M)

Dacă controlul automat al sensibilității ISO (Setări de sensibilitate ISO ,Setări de sensibilitate ISO ) este activată, sensibilitatea ISO va fi ajustată automat pentru o expunere optimă la viteza obturatorului și diafragma selectate.

Expunere lungă de timp

Camera oferă două opțiuni pentru expuneri de lungă durată: „Bulb” și „Timp”. Expunerea de lungă durată poate fi utilizată pentru fotografii cu artificii, peisaje nocturne, stele sau lumini în mișcare.

O expunere de 35 de secunde la o viteză de expunere de „Bulb” și o diafragmă de f/25
Viteza obturatoruluiDescriere
BecObturatorul rămâne deschis în timp ce butonul de declanșare este apăsat.
TimpExpunerea începe când butonul de declanșare este apăsat și se termină când butonul este apăsat a doua oară.
 1. Păstrați camera stabilă, de exemplu folosind un trepied.
 2. Rotiți selectorul de mod la M.
 3. Rotiți selectorul pentru viteza obturatorului și setați viteza obturatorului la Bulb („Bulb”) sau Time („Timp”).
  Bec
  Timp
  • Dacă selectorul pentru viteza obturatorului este setat la [ 1/3STEP ], utilizați selectorul principal de comandă pentru al seta la Bulb sau Time.
 4. Concentrați și începeți expunerea.
  • „Bulb” : Apăsați butonul de declanșare până la capăt pentru a începe expunerea. Țineți apăsat butonul de declanșare în timpul expunerii.
  • „Timp” : Apăsați butonul de declanșare până la capăt pentru a începe expunerea.
 5. Încheiați expunerea.
  • „Bulb” : Ridicați degetul de pe butonul de declanșare.
  • „Timp” : Apăsați butonul de declanșare până la capăt a doua oară.

Expunere lungă de timp

 • Rețineți că „zgomotul” (puncte luminoase, pixeli luminoși distanțați aleatoriu sau ceață) poate fi prezent la expunerile lungi.
 • Punctele luminoase și ceața pot fi reduse alegând [ Pornit ] pentru [ NR expunere lungă ] din meniul de fotografiere.
 • Nikon recomandă folosirea unei baterii încărcate complet sau a unui adaptor AC de încărcare opțional pentru a preveni pierderea energiei în timpul expunerilor lungi.
 • Se recomandă utilizarea unui trepied pentru a reduce neclaritatea.
 • Dacă utilizați telecomanda opțională ML-L7, fotografia de timp va fi efectuată chiar și în timpul fotografierii cu bulb.