Îngrijirea camerei

Depozitare

Când camera nu va fi folosită pentru o perioadă lungă de timp, scoateți bateria. Înainte de a scoate bateria, asigurați-vă că camera este oprită. Nu depozitați camera în locuri care:

 • sunt slab ventilate sau supuse la umiditate de peste 60%
 • sunt lângă echipamente care produc câmpuri electromagnetice puternice, cum ar fi televizoare sau radiouri
 • sunt expuși la temperaturi de peste 50 °C (122 °F) sau sub -10 °C (14 °F)

Curatenie

Procedura variază în funcție de partea care necesită curățare. Procedurile sunt detaliate mai jos.

 • Nu utilizați alcool, diluant sau alte substanțe chimice volatile.

Corpul camerei

Folosiți o suflantă pentru a îndepărta praful și scamele, apoi ștergeți ușor cu o cârpă moale și uscată. După ce ați folosit camera pe plajă sau pe malul mării, ștergeți nisipul sau sarea cu o cârpă umezită ușor în apă distilată și uscați camera bine.
Important: Următoarele nu sunt acoperite de garanție:

 • daune cauzate de pătrunderea de praf, nisip sau alte materii străine în cameră și
 • daune cauzate de utilizarea unui suflante cu aerosoli prea aproape de cameră.

Obiectiv și vizor

Aceste elemente de sticlă se deteriorează ușor: îndepărtați praful și scamele cu o suflantă. Dacă utilizați o suflantă cu aerosoli, mențineți recipientul vertical pentru a preveni scurgerea de lichid care ar putea deteriora elementele din sticlă. Pentru a îndepărta amprentele digitale și alte pete, aplicați o cantitate mică de detergent pentru lentile pe o cârpă moale și curățați cu grijă.

Monitorizați

Îndepărtați praful și scamele cu o suflantă. Când îndepărtați amprentele digitale și alte pete, ștergeți ușor suprafața cu o cârpă moale sau piele de capră. Nu aplicați presiune, deoarece aceasta ar putea duce la deteriorarea sau funcționarea defectuoasă.

Curățare manuală

Murdăria sau praful care intră în cameră atunci când lentilele sunt schimbate sau capacul corpului este îndepărtat poate adera la suprafața senzorului de imagine și poate afecta fotografiile. Senzorul poate fi curățat manual, așa cum este descris mai jos. Rețineți, totuși, că senzorul este extrem de delicat și ușor de deteriorat; vă recomandăm ca curățarea manuală să fie efectuată numai de un reprezentant de service autorizat de Nikon.

 1. Opriți camera și scoateți obiectivul.
 2. Ținând camera astfel încât lumina să poată pătrunde în cameră, examinați senzorul de imagine pentru praf sau scame.

  Dacă nu sunt prezente obiecte străine, treceți la Pasul 4.
 3. Îndepărtați orice praf și scame de pe senzor cu o suflantă.
  • Nu folosiți o perie-suflante. Perii ar putea deteriora senzorul.
  • Murdăria care nu poate fi îndepărtată cu o suflantă poate fi îndepărtată numai de personalul de service autorizat de Nikon. În niciun caz nu trebuie să atingeți sau să ștergeți senzorul.
 4. Înlocuiți obiectivul sau capacul corpului furnizat.

Corpuri străine pe senzorul de imagine

Materiile străine care pătrund în cameră atunci când lentilele sau capacele corpului sunt îndepărtate sau schimbate (sau, în cazuri rare, lubrifiantul sau particulele fine din camera în sine) pot adera la senzorul de imagine, unde pot apărea în fotografiile realizate în anumite condiții. Pentru a preveni intrarea de corpuri străine atunci când atașați capacul corpului sau schimbați lentilele, evitați mediile cu praf și asigurați-vă că ați îndepărtat tot praful și alte materii străine care ar putea adera la montura camerei, la montura obiectivului sau la capacul corpului. Pentru a proteja camera atunci când nu există obiectiv, asigurați-vă că ați înlocuit capacul corpului furnizat. Pentru corpurile străine care aderă la senzorul de imagine, curățați senzorul de imagine așa cum este descris în „Curățare manuală” (Curățare manuală ), sau solicitați curățarea senzorului de către personalul de service autorizat Nikon. Fotografiile afectate de prezența materiilor străine pe senzor pot fi retușate folosind opțiunile de imagine curată disponibile în unele aplicații de imagistică.

Întreținerea camerei și a accesoriilor

Camera este un dispozitiv de precizie și necesită întreținere regulată; Nikon recomandă ca camera să fie inspectată o dată la unul până la doi ani și să fie întreținută o dată la trei până la cinci ani (rețineți că pentru aceste servicii se aplică taxe).

 • Inspecția și întreținerea frecventă sunt recomandate în special dacă camera este utilizată profesional.
 • Orice accesorii utilizate în mod regulat cu aparatul foto, cum ar fi obiectivele sau unitățile bliț opționale, trebuie incluse atunci când camera este inspectată sau întreținută.