Точкић за компензацију експозиције

Користите ово дугме да бисте променили експозицију од вредности коју је предложила камера. Компензација експозиције се може користити да би слике биле светлије или тамније.

−1 ЕВ
Нема компензације експозиције
+1 ЕВ

Подешавање компензације експозиције

 • Окрените точкић за компензацију експозиције.
 • Компензација експозиције се може подесити у опсегу -3 до +3 ЕВ у корацима од 1/3 ЕВ.
 • Више вредности чине субјект светлијим, ниже вредности тамнијим.
 • Да бисте отказали компензацију експозиције, подесите точкић за компензацију експозиције на [ 0 ].
 • На вредностима различитим од ±0,0, камера приказује икону E и индикатор експозиције (Индикатори експозиције ) у фото режиму или икона E у видео режиму. Можете проверити вредност компензације на дисплеју информација (Дугме ДИСП ) или мени i када снимате фотографије, а на i менију када снимате видео записе. Да бисте проверили вредност компензације у i менију, изаберите Цустом Сеттинг ф1 или г1 [ Прилагоди i мени ] и доделите [ Компензација експозиције ] i менију (Прилагођавање менија i ).
  Монитор
  Тражило

Подешавање помоћу других средстава осим точкића за компензацију експозиције

Ако подесите точкић за компензацију експозиције на [ Ц ], можете подесити компензацију експозиције на друге начине на следећи начин.
Вредности између –5 ЕВ и +5 ЕВ су доступне за фотографије, а између –3 ЕВ и +3 ЕВ за видео записе.

Режим М

 • У режиму М , компензација експозиције утиче само на индикатор експозиције; брзина затварача, отвор бленде и ИСО осетљивост се не мењају. Укупна осветљеност слике се такође не мења.
 • Када аутоматска контрола ИСО осетљивости (Подешавања ИСО осетљивости ,Подешавања ИСО осетљивости ) је на снази, ИСО осетљивост се аутоматски подешава према вредности изабраној за компензацију експозиције, а укупна осветљеност слике се мења.

Коришћење блица

Када се користи опциони блиц, компензација експозиције утиче и на ниво блица и на експозицију, мењајући осветљеност и главног субјекта и позадине. Цустом Сеттинг е3 [ Екпосуре цомп. за блиц ] се може користити за ограничавање ефеката компензације експозиције само на позадину.