Točkić za kompenzaciju ekspozicije

Koristite ovo dugme da promenite ekspoziciju u odnosu na vrednost koju predlaže kamera. Kompenzacija ekspozicije se može koristiti da slike budu svjetlije ili tamnije.

−1 EV
Nema kompenzacije ekspozicije
+1 EV

Podešavanje kompenzacije ekspozicije

 • Okrenite točkić za kompenzaciju ekspozicije.
 • Kompenzacija ekspozicije se može podesiti u rasponu od -3 do +3 EV u koracima od 1/3 EV.
 • Veće vrijednosti čine subjekt svjetlijim, niže vrijednosti tamnijim.
 • Da poništite kompenzaciju ekspozicije, postavite točkić za kompenzaciju ekspozicije na [ 0 ].
 • Na vrijednostima različitim od ±0,0, kamera prikazuje ikonu E i indikator ekspozicije ( Indikatori ekspozicije ) u foto modu ili E ikonu u video načinu. Možete provjeriti vrijednost kompenzacije na informacionom displeju ( dugme DISP ) ili i meniju kada snimate fotografije, i na i meniju kada snimate video zapise. Da biste proverili vrednost kompenzacije u i meniju, izaberite Prilagođeno podešavanje f1 ili g1 [ Prilagodi i meni ] i dodelite [ Kompenzacija ekspozicije ] i meniju ( Prilagođavanje i menija ).
  Monitor
  Tražilo

Podešavanje putem drugih sredstava osim točkića za kompenzaciju ekspozicije

Ako postavite točkić za kompenzaciju ekspozicije na [ C ], možete podesiti kompenzaciju ekspozicije na druge načine kako slijedi.
Za fotografije su dostupne vrijednosti između –5 EV i +5 EV, a za video zapise između –3 EV i +3 EV.

Način rada M

 • U režimu M , kompenzacija ekspozicije utiče samo na indikator ekspozicije; brzina zatvarača, otvor blende i ISO osjetljivost se ne mijenjaju. Ukupna svjetlina slike se također ne mijenja.
 • Kada je na snazi automatska kontrola ISO osjetljivosti ( Postavke ISO osjetljivosti, postavke ISO osjetljivosti ), ISO osjetljivost se automatski prilagođava prema vrijednosti odabranoj za kompenzaciju ekspozicije, a ukupna svjetlina slike se mijenja.

Korišćenje blica

Kada se koristi opcioni blic, kompenzacija ekspozicije utiče i na nivo blica i na ekspoziciju, menjajući osvetljenost i glavnog subjekta i pozadine. Custom Setting e3 [ Exposure comp. za blic ] se može koristiti za ograničavanje efekata kompenzacije ekspozicije samo na pozadinu.