Брига о камери

Складиште

Када се камера неће користити дужи период, извадите батерију. Пре него што уклоните батерију, проверите да ли је камера искључена. Не чувајте камеру на местима која:

 • су лоше проветрени или изложени влажности од преко 60%
 • налазе се поред опреме која производи јака електромагнетна поља, попут телевизора или радија
 • изложени су температурама изнад 50 °Ц (122 °Ф) или испод -10 °Ц (14 °Ф)

Чишћење

Поступак се разликује у зависности од дела који захтева чишћење. Процедуре су детаљно описане у наставку.

 • Немојте користити алкохол, разређивач или друге испарљиве хемикалије.

Тело камере

Користите дуваљку да уклоните прашину и длачице, а затим нежно обришите меком, сувом крпом. Након коришћења фотоапарата на плажи или мору, обришите песак или со крпом намоченом у дестиловану воду и добро осушите фотоапарат.
Важно: Следеће није покривено гаранцијом:

 • оштећења узрокована уласком прашине, песка или других страних материја у фотоапарат, и
 • оштећење изазвано употребом аеросолне пухалице преблизу фотоапарату.

Објектив и тражило

Ови стаклени елементи се лако оштећују: уклоните прашину и влакна помоћу дуваљке. Ако користите аеросолно пухало, држите конзерву вертикално како бисте спречили испуштање течности која би могла да оштети стаклене елементе. Да бисте уклонили отиске прстију и друге мрље, нанесите малу количину средства за чишћење сочива на меку крпу и пажљиво је очистите.

Монитор

Уклоните прашину и длачице помоћу дуваљке. Када уклањате отиске прстију и друге мрље, лагано обришите површину меком крпом или јеленском кожом. Немојте притискати, јер то може довести до оштећења или квара.

Ручно чишћење

Прљавштина или прашина која уђе у камеру приликом замене сочива или уклањања поклопца тела може да се залепи за површину сензора слике и утиче на ваше фотографије. Сензор се може очистити ручно као што је описано у наставку. Имајте на уму, међутим, да је сензор изузетно деликатан и лако се оштети; препоручујемо да ручно чишћење обавља само овлашћени Никон сервис.

 1. Искључите камеру и уклоните сочиво.
 2. Држећи камеру тако да светлост може да уђе у камеру, прегледајте сензор слике да ли има прашине или влакана.

  Ако нема страних предмета, пређите на корак 4.
 3. Уклоните прашину и влакна са сензора помоћу дуваљке.
  • Немојте користити четку за дуваљку. Чекиње могу оштетити сензор.
  • Прљавштину која се не може уклонити дуваљком може уклонити само Никон овлашћено сервисно особље. Ни у ком случају не смете додиривати или брисати сензор.
 4. Замените сочиво или испоручени поклопац.

Страна материја на сензору слике

Стране материје које уђу у фотоапарат када се сочива или поклопци скину или замене (или у ретким случајевима лубрикант или фине честице из самог фотоапарата) могу да се залепе за сензор слике, где се могу појавити на фотографијама снимљеним под одређеним условима. Да бисте спречили улазак страних материја приликом постављања поклопца кућишта или замене сочива, избегавајте прашњаво окружење и обавезно уклоните сву прашину и друге стране материје које се могу залепити за држач фотоапарата, носач објектива или поклопац кућишта. Да бисте заштитили камеру када објектив није на месту, обавезно замените приложени поклопац кућишта. Ако се стране материје залепе на сензор слике, очистите сензор слике као што је описано у одељку „Ручно чишћење“ (Ручно чишћење ), или нека сензор очисти овлашћено Никон сервисно особље. Фотографије на које утиче присуство страних материја на сензору могу се ретуширати коришћењем опција чисте слике које су доступне у неким апликацијама за снимање.

Сервисирање камере и додатне опреме

Камера је прецизан уређај и захтева редовно сервисирање; Никон препоручује да се фотоапарат прегледа једном у једну до две године и да се сервисира једном у три до пет година (имајте на уму да се за ове услуге наплаћују накнаде).

 • Честа провера и сервисирање се посебно препоручују ако се камера користи професионално.
 • Сав прибор који се редовно користи са фотоапаратом, као што су сочива или опциони блицеви, треба да буде укључен када се фотоапарат прегледа или сервисира.