Korištenje blica na fotoaparatu

 1. Postavite blic na priključnicu za dodatnu opremu fotoaparata.

  Za detalje pogledajte dokumentaciju isporučenu s jedinicom.
 2. Uključite kameru i blic.
  Blic će početi da se puni; indikator spremnosti blica ( c ) će se pojaviti na ekranu snimanja kada se punjenje završi.
 3. Odaberite režim kontrole blica ( Režim kontrole blica ) i režim blica ( Režimi blica ).
 4. Podesite brzinu zatvarača i otvor blende.
 5. Slikati.

Brzina zatvarača

Brzina zatvarača se može podesiti na sljedeći način kada se koristi opcionalni blic:

ModeBrzina zatvarača
bAutomatski postavlja kamera (1/200 s–1/60 s)
P , AAutomatski postavlja kamera (1/200 s–1/60 s)*
S1/200 s–30 s
M1/200 s–30 s, žarulja , vrijeme
 1. Brzina zatvarača se može podesiti na 30 s ako je za režim blica odabrana spora sinhronizacija, sinhronizacija zadnje zavese ili spora sinhronizacija sa smanjenjem efekta crvenih očiju.

Flash jedinice treće strane

Fotoaparat se ne može koristiti s blicovima koji bi na X kontakte fotoaparata ili kontakte kratkog spoja na cipeli za dodatnu opremu primjenjivali napon preko 250 V. Upotreba ovakvih blica ne samo da može ometati normalan rad fotoaparata, već i oštetiti kola za sinhronizaciju blica na fotoaparatu i/ili blic.

i-TTL kontrola blica

Kada je opciona jedinica blica koja podržava Nikon Creative Lighting System priključena i postavljena na TTL, fotoaparat koristi pred-bljeskove monitora za balansiranu ili standardnu kontrolu blica „i-TTL fill-flash“. i-TTL kontrola blica nije dostupna sa blicovima koji ne podržavaju Nikon Creative Lighting System. Kamera podržava sljedeće vrste i-TTL kontrole blica:

Kontrola blicaOpis
i-TTL balansirani dopunski blicKamera koristi „i-TTL balansiran dopunski blic“ kontrolu blica za prirodnu ravnotežu između glavnog subjekta i ambijentalnog pozadinskog osvjetljenja. Nakon što se okidač pritisne i neposredno prije glavnog blica, blic emituje niz monitorskih predbljeskova koje kamera koristi za optimizaciju snage blica za ravnotežu između glavnog subjekta i ambijentalnog pozadinskog osvjetljenja.
Standardni i-TTL dopunski blicSnaga blica je podešena da dovede osvetljenje u kadru na standardni nivo; svjetlina pozadine se ne uzima u obzir. Preporučuje se za snimke na kojima je glavni subjekt naglašen na račun detalja pozadine ili kada se koristi kompenzacija ekspozicije.
 • Standardni i-TTL dopunski blic se automatski aktivira kada je odabrano [ Spot metering ].