баланс беле

 1. G дугме
 2. C мени за фотографисање

Подесите баланс белог тако да одговара боји извора светлости. За више информација погледајте „Баланс белог“ у „Основна подешавања“ (баланс беле ) и „Баланс белог“ у „ i мени“ (баланс беле ).

Мени баланса белог: Фино подешавање

 1. Изаберите [Баланс белог] у менију снимања фотографија, означите жељену опцију и притискајте 2 колико год је потребно да бисте приказали опције финог подешавања.

  За информације о фином подешавању L [ Пресет мануал ] баланса белог, погледајте „Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог“ ( Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог ).
 2. Фино подесите баланс белог.
  • Вишенаменски селектор се може користити за померање курсора до шест корака од центра мреже дуж било које од А (жута)–Б (плава) и Г (зелена)–М (магента) осе. Изабрана вредност се приказује десно од мреже.
  • Оса А (ћилибар)–Б (плава) одговара температури боје и регулише се у корацима од 0,5. Промена од 1 је еквивалентна приближно 5 миред.
  • Г (зелена)–М (магента) оса има ефекте сличне филтерима за компензацију боје и регулише се у корацима од 0,25. Промена од 1 је еквивалентна приближно 0,05 јединица дифузне густине.
 3. Сачувај измене.
  • Притисните J да сачувате промене и изађете из менија.
  • Ако је баланс белог фино подешен, на икони ће бити приказана звездица (“ U ”).

Фино подешавање баланса белог

Боје на осама финог подешавања су релативне, а не апсолутне. Одабир више боје на датој оси не мора нужно довести до тога да се та боја појављује на сликама. На пример, померање курсора на Б (плаво) када се изабере „топла“ поставка као што је J [ Инцандесцент ] учиниће слике мало „хладнијом“, али их заправо неће учинити плавим.

„Заглибљен”

Вредности у миреду се израчунавају множењем инверзне температуре боје са 10 6 . Свака промена температуре боје производи већу разлику у боји при ниским температурама боје него што би била при вишим температурама боје. На пример, промена од 1000 К производи много већу промену боје на 3000 К него на 6000 К. Миред је мера температуре боје која узима такву варијацију у обзир, и као таква је јединица која се користи у филтерима за компензацију температуре боје .

Нпр: Промена температуре боје (у Келвинима): Вредност у миреду

 • 4000 К – 3000 К = 1000 К: 83 миред
 • 7000 К – 6000 К = 1000 К: 24 миред

Мени баланса белог: Избор температуре боје

Одаберите температуру боје уносом вредности за осе А (жута)–Б (плава) и Г (зелена)–М (магента).

 1. Изаберите [Вхите баланце] у менију снимања фотографија, а затим означите K [Цхоосе цолор температуре] и притисните 2 .
 2. Изаберите температуру боје.
  • Притисните 4 или 2 да бисте истакли цифре на А–Б (жуто–плавој) оси. Такође можете да истакнете Г–М (зелена–магента) осу.
  • Притисните 1 или 3 да уредите изабрану ставку.
   А–Б (ћилибар–плава) оса
   Г–М (зелена–магента) оса
 3. Сачувај измене.
  • Притисните J да сачувате промене и изађете из менија.
  • Ако је за зелену (Г)–магента (М) осу изабрана вредност другачија од 0, на икони ће се појавити звездица („ U “).

Избор температуре и боје

 • Не користите избор температуре боје са флуоресцентним изворима светлости; уместо тога, користите опцију I [ Флуоресцент ].
 • Када користите избор температуре боје са другим изворима светлости, направите пробни снимак да бисте утврдили да ли је изабрана вредност одговарајућа.

Упутство за подешавање: Копирање баланса белог са фотографије

Вредности баланса белог за постојеће фотографије могу се копирати у изабране унапред подешене вредности. За информације о мерењу нових вредности за унапред подешени ручни баланс белог, погледајте „Ручно унапред подешено“ (Пресет мануал ).

 1. Изаберите [Баланс белог] у менију снимања фотографија, а затим означите L [Пресет мануал] и притисните 2 .
 2. Изаберите одредиште.
  • Користећи џојстик, означите унапред подешено одредиште (д-1 до д-6).
  • Притисните X ; биће приказан дијалог за потврду.
 3. Изаберите [Изабери слику].

  Означите [ Изабери слику ] и притисните 2 да видите слике на меморијској картици.
 4. Означите изворну слику.
  • Користите џојстик да означите жељену слику.
  • Да видите означену слику увећану, притисните и држите дугме X .
 5. Копирајте баланс белог.
  • Притисните J да бисте копирали вредност баланса белог за истакнуту фотографију на изабрано унапред подешено.
  • Ако истакнута фотографија има коментар, коментар ће бити копиран у коментар за изабрано унапред подешено.

Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог

Изабрано унапред подешено може се фино подесити избором [ Фино подешавање ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог ( Мени баланса белог: Фино подешавање ).

„Измени коментар“

Да бисте унели описни коментар од до 36 карактера за тренутну унапред подешену равнотежу белог, изаберите [ Уреди коментар ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог.

„Заштити“

Да бисте заштитили тренутну унапред подешену равнотежу белог, изаберите [ Протецт ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог. Означите [ Он ] и притисните J ; тренутни унапред подешен баланс белог је сада заштићен. Заштићена унапред подешена подешавања се не могу мењати.