De ISO-gevoeligheidsknop

De gevoeligheid van de camera voor licht (ISO-gevoeligheid) kan worden aangepast aan de beschikbare hoeveelheid licht. Over het algemeen zorgt het kiezen van hogere waarden voor kortere sluitertijden bij hetzelfde diafragma.

ISO-gevoeligheid aanpassen

 • Houd de ontgrendeling van de ISO-gevoeligheidsknop vast en draai aan de ISO-gevoeligheidsknop.
 • De momenteel geselecteerde optie wordt tijdens het fotograferen in het display weergegeven.

Fotomodus

 • Kies uit waarden van ISO 100 tot 51200. U kunt de ISO-gevoeligheidsknop instellen op [ H1 ] (Hi 1) voor ongeveer één stap hoger, of [ H2 ] (Hi 2) voor ongeveer twee stappen hoger vanaf ISO 51200.
 • In stand b is de instelling vast ingesteld op ISO-A (AUTO) en past de camera automatisch de ISO-gevoeligheid aan.
 • Als [ Stille fotografie ] in het foto-opnamemenu is ingesteld op [ Aan ], kunnen ISO-gevoeligheden [ H1 ] (Hi 1) en [ H2 ] (Hi 2) niet worden gebruikt. Als de ISO-gevoeligheidsknop is ingesteld op [ H1 ] of [ H2 ], wordt de ISO-gevoeligheid ingesteld op ISO 51200.

Automatische instelling van de ISO-gevoeligheid bij het maken van foto's

Als u [ ISO-gevoeligheidsinstellingen ] ( ISO-gevoeligheidsinstellingen ) > [ Automatische instelling ISO-gevoeligheid ] in het foto-opnamemenu instelt op [ Aan ], zal de camera automatisch de ISO-gevoeligheid wijzigen wanneer de juiste belichting niet kan worden verkregen met de ISO-gevoeligheid ingesteld in standen P , S , A en M .

Videomodus

 • U kunt de ISO-gevoeligheid alleen aanpassen onder de volgende instellingen. In alle andere gevallen past de camera automatisch de ISO-gevoeligheid aan.
  • Modus: M
  • [ ISO-gevoeligheidsinstellingen ] > [ Auto ISO-regeling (modus M) ] in het video-opnamemenu: [ Uit ]
 • Kies uit waarden van ISO 100 tot 25600. Als de ISO-gevoeligheidsknop is ingesteld op een andere waarde, wordt deze ingesteld op ISO 25600.

Hoge ISO-gevoeligheden

Hoe hoger de ISO-gevoeligheid, hoe minder licht er nodig is om een belichting te maken, waardoor foto's kunnen worden gemaakt bij weinig licht en wazigheid wordt voorkomen wanneer het onderwerp in beweging is. Houd er echter rekening mee dat hoe hoger de gevoeligheid, hoe groter de kans dat het beeld wordt beïnvloed door "ruis" in de vorm van willekeurig verdeelde heldere pixels, waas of lijnen.

H1 en H2

Een instelling van [ H1 ] (Hi 1) komt overeen met een ISO-gevoeligheid van ongeveer 1 EV hoger dan ISO 51200 (equivalent aan ISO 102400) en [ H2 ] (Hi 2) met een ISO-gevoeligheid van ongeveer 2 EV hoger (equivalent aan ISO 204800) . Merk op dat foto's die met deze instellingen zijn gemaakt bijzonder gevoelig zijn voor "ruis" in de vorm van willekeurig verdeelde heldere pixels, waas of lijnen.