De ISO-gevoeligheidsknop

De lichtgevoeligheid van de camera (ISO-gevoeligheid) kan worden aangepast aan de hoeveelheid beschikbaar licht. Over het algemeen maakt het kiezen van hogere waarden snellere sluitertijden mogelijk bij hetzelfde diafragma.

ISO-gevoeligheid aanpassen

 • Houd de vergrendeling van de ISO-gevoeligheidsknop ingedrukt en draai aan de ISO-gevoeligheidsknop.
 • De momenteel geselecteerde optie wordt tijdens het fotograferen op het scherm weergegeven.

Foto modus

 • Kies uit waarden van ISO 100 tot 51.200. U kunt de ISO-gevoeligheidsknop instellen op [ H1 ] (Hi 1) voor ongeveer één stap hoger, of op [ H2 ] (Hi 2) voor ongeveer twee stappen hoger vanaf ISO 51.200.
 • In stand b is de instelling vast ingesteld op ISO-A (AUTO) en past de camera de ISO-gevoeligheid automatisch aan.
 • Als [ Stille fotografie ] in het foto-opnamemenu is ingesteld op [ Aan ], kunnen de ISO-gevoeligheden [ H1 ] (Hi 1) en [ H2 ] (Hi 2) niet worden gebruikt. Als de ISO-gevoeligheidsknop is ingesteld op [ H1 ] of [ H2 ], wordt de ISO-gevoeligheid ingesteld op ISO 51200.

Auto ISO-gevoeligheidsregeling bij het maken van foto's

Als u [ ISO-gevoeligheidsinstellingen ] (ISO-gevoeligheidsinstellingen ) > [ Auto ISO-gevoeligheidsregeling ] in het foto-opnamemenu instelt op [ Aan ], zal de camera automatisch de ISO-gevoeligheid wijzigen wanneer de juiste belichting niet kan worden verkregen met de ISO-gevoeligheid die is ingesteld in de standen P , S , A en M.

Videomodus

 • U kunt de ISO-gevoeligheid alleen aanpassen onder de volgende instellingen. In alle andere gevallen past de camera de ISO-gevoeligheid automatisch aan.
  • Modus: M
  • [ ISO-gevoeligheidsinstellingen ] > [ Auto ISO-regeling (modus M) ] in het video-opnamemenu: [ Uit ]
 • Kies uit waarden van ISO 100 tot 25600. Als de ISO-gevoeligheidsknop op een andere waarde staat, wordt deze ingesteld op ISO 25600.

Hoge ISO-gevoeligheden

Hoe hoger de ISO-gevoeligheid, hoe minder licht er nodig is om een belichting te maken, waardoor foto's kunnen worden gemaakt bij weinig licht en onscherpte wordt voorkomen wanneer het onderwerp in beweging is. Merk echter op dat hoe hoger de gevoeligheid, hoe waarschijnlijker het is dat het beeld wordt beïnvloed door "ruis" in de vorm van willekeurig verdeelde heldere pixels, waas of lijnen.

H1 en H2

Een instelling van [ H1 ] (Hi 1) komt overeen met een ISO-gevoeligheid die ongeveer 1 EV hoger is dan ISO 51.200 (equivalent aan ISO 102.400) en [ H2 ] (Hi 2) met een ISO-gevoeligheid die ongeveer 2 EV hoger is (equivalent aan ISO 204.800) . Merk op dat foto's die met deze instellingen zijn gemaakt bijzonder gevoelig zijn voor "ruis" in de vorm van willekeurig verdeelde heldere pixels, waas of lijnen.