Externe flitsers bedienen

Secundaire flitsers kunnen worden bestuurd via optische signalen van een optionele flitser die op de accessoireschoen van de camera is gemonteerd en functioneert als hoofdflitser (optische AWL). Voor informatie over compatibele flitsers, zie "Functies beschikbaar met CVS-compatibele flitsers" (Functies beschikbaar met CLS-compatibele flitsers ).

 • Als de flitser in kwestie een SB-500 is, kunnen instellingen worden aangepast vanaf de camera. Voor meer informatie, zie "Optische AWL gebruiken met de SB-500" (Optische AWL gebruiken met de SB-500 ). Zie de documentatie die bij de flitsers is geleverd voor meer informatie.
 • Instellingen voor andere flitsers moeten worden aangepast met flitserbedieningen. Zie voor meer informatie de documentatie die bij de betreffende flitser is geleverd.

Optische AWL gebruiken met de SB-500

Wanneer een optionele flitser SB-500 op de accessoireschoen van de camera is bevestigd, wordt [ Draadloze flitsopties ] weergegeven in [ Flitsregeling ] in het foto-opnamemenu. Groepsflitsen kan worden uitgevoerd door [ Optische AWL ] te selecteren in [ Draadloze flitsopties ].

 1. C : Markeer [Groepsflitsopties] in het scherm [Flitssturing] en druk op 2 .
 2. C : Pas de flitsoutput aan en kies het kanaal en de flitserregelingsmodus.
  • Kies de flitserregelingsstand en het flitsniveau voor de hoofdflitser en de secundaire flitsers in elke groep.
  • De volgende opties zijn beschikbaar:
   KeuzeBeschrijving
   TTLi-DDL-flitssturing.
   q EENAutomatisch diafragma. Alleen beschikbaar met compatibele flitsers.
   MKies handmatig het flitsniveau.
   ––
   (uit)
   De eenheden op afstand vuren niet. [ Comp. ] kan niet worden aangepast.
  • Selecteer [ 3 ] voor [ Kanaal ].
 3. f : Stel het kanaal van de slaafflitsers in op [ 3 ].
 4. f : Groepeer de externe flitsers.
  • Kies een groep (A of B).
  • Er is geen limiet aan het aantal secundaire flitsers dat kan worden gebruikt. Het praktische maximum is echter drie per groep, omdat het licht dat wordt uitgestraald door de secundaire flitsers de prestaties zal verstoren als er meer flitsers worden gebruikt.
 5. C / f : Stel de opname samen en plaats de flitsers.
  • Zie de documentatie die bij de flitsers is geleverd voor meer informatie.
  • Test de eenheden en bevestig dat ze normaal functioneren. Om de eenheden te testen, drukt u op de testknop op de hoofdflitser.
 6. C / f : Maak de foto nadat u hebt gecontroleerd of de flitsgereedlampjes voor alle flitsers branden.

Fotografie met flitser op afstand

 • Plaats de sensorvensters op de secundaire flitsers om het licht van de hoofdflitser op te vangen. Bijzondere voorzichtigheid is geboden als de hoofdflitser op een handcamera is gemonteerd.
 • Zorg ervoor dat direct licht of sterke reflecties van de secundaire flitsers niet in de cameralens (in [ TTL ]-modus) of de fotocellen op de secundaire flitsers ([ q A ]-modus) terechtkomen. Anders kan het licht van de flitsers de belichting verstoren.
 • Zelfs als [ –– ] is geselecteerd voor [ Hoofdflitser ] > [ Modus ], kan de hoofdflitser timingflitsen met lage intensiteit afgeven. Deze flitsen kunnen verschijnen op foto's die op korte afstand zijn gemaakt. Dit kan worden voorkomen door te kiezen voor lage ISO-gevoeligheden of kleine diafragma's (hoge f-waarden).
 • Maak na het plaatsen van de slaafflitsers een testopname en bekijk de resultaten op het camerascherm.