Andere compatibele accessoires

Er zijn diverse accessoires verkrijgbaar voor uw Nikon camera.

Compatibele accessoires

 • Beschikbaarheid kan variëren per land of regio.
 • Zie onze website of brochures voor de laatste informatie.

Stroombronnen

 • EN-EL25a/EN-EL25 oplaadbare Li-ionbatterij : Kan worden gebruikt met Nikon Z fc digitale camera's.
  • Het aantal opnamen dat kan worden gemaakt (levensduur van de batterij) verschilt ( Uithoudingsvermogen van de batterij ) omdat de batterijcapaciteit verschilt bij gebruik van de EN-EL25a en de EN-EL25.
 • MH-32 batterijlader : Kan worden gebruikt om EN-EL25a/EN-EL25 batterijen op te laden.
 • EH-7P lichtnetlaadadapter/EH-8P lichtnetadapter : Wanneer ze op de camera zijn aangesloten, kunnen deze adapters worden gebruikt om de batterijen op te laden die in de camera zijn geplaatst.
  • De batterij wordt niet opgeladen terwijl de camera is ingeschakeld.
  • De EH-7P en EH-8P kunnen worden gebruikt om de camera van stroom te voorzien; Om dit te doen, selecteert u [ Inschakelen ] voor [ USB voeding ] in het setup-menu. Voor meer informatie, zie “ USB voeding” ( USB stroomvoorziening ).
  • Voor de voeding van de camera met behulp van een EH‑8P is een UC‑E25 USB kabel nodig (afzonderlijk verkrijgbaar).

Filters

 • Er kunnen neutrale kleurenfilters (NC) worden gebruikt om de lens te beschermen.
 • Filters kunnen nevenbeelden veroorzaken als het onderwerp in fel licht wordt geplaatst of als er zich een heldere lichtbron in het beeld bevindt. Filters kunnen worden verwijderd als er ghosting optreedt.
 • Matrixmeting levert mogelijk niet de gewenste resultaten op bij filters met belichtingsfactoren (filterfactoren) groter dan 1× ( Y44 , Y48 , Y52 , O56 , R60 , X0 , X1 , C-PL , ND2S , ND4 , ND4S , ND8 , ND8S , ND400 , A2 , A12 , B2 , B8 , B12 ). Wij raden u aan in plaats daarvan [ Centrumgerichte meting ] te selecteren. Zie de filterdocumentatie voor meer informatie.
 • Filters die bedoeld zijn voor fotografie met speciale effecten kunnen de autofocus of de scherpstelaanduiding ( I ) verstoren.

USB kabels

 • UC-E24 USB kabel : Een USB kabel met een type C-connector voor aansluiting op de camera en een type A-connector voor aansluiting op het USB apparaat.
 • UC-E25 USB kabel : Een USB kabel met twee type C-connectoren.

Flitsschoenadapters

AS-15 Sync Terminal Adapter : Monteer de AS-15 op de flitsschoen van de camera om studioflitsers of andere flitsapparatuur aan te sluiten via een synchronisatieterminal.

Accessoire schoenovertrekken

BS-1 Afdekking accessoireschoen : Een afdekking die de accessoireschoen beschermt wanneer er geen flitser is bevestigd.

Lichaamsdoppen

BF-N1 Bodydop : De bodydop voorkomt dat er stof in de camera komt als er geen lens op zijn plaats zit.

Accessoires voor zoekeroculairs

DK-32 rubberen oogschelp : een rubberen oogschelp die op de zoeker van de camera kan worden gemonteerd. De DK-29 maakt het beeld in de zoeker beter zichtbaar, waardoor oogvermoeidheid wordt voorkomen.

Verwijderen
Vervangen

Adapters monteren

FTZ vattingadapter : een adapter waarmee NIKKOR lenzen met F-vatting kunnen worden gebruikt met digitale camera's die verwisselbare lenzen met Z-vatting ondersteunen.

 • Voor informatie over het bevestigen, verwijderen, onderhouden en gebruiken van FTZ montageadapters raadpleegt u de documentatie die bij het apparaat is geleverd.
 1. Als er op de camera een waarschuwingsbericht wordt weergegeven waarin u wordt gevraagd een update uit te voeren wanneer er een montageadapter op de camera is gemonteerd, update dan naar de nieuwste versie. Voor informatie over firmware-updates raadpleegt u de Nikon website voor uw regio.

Microfoons

 • ME-1 Stereomicrofoon : Sluit de ME-1 aan op de microfoonaansluiting van de camera om stereogeluid op te nemen. Het gebruik van een externe microfoon verkleint ook de kans dat apparatuurgeluiden worden opgepikt, zoals de geluiden die worden geproduceerd tijdens video-opnamen wanneer wordt scherpgesteld met behulp van autofocus.
 • ME-W1 draadloze microfoon : een draadloze Bluetooth microfoon. Gebruik de ME-W1 voor opnames buiten de camera.

Afstandsbedieningen

ML-L7 afstandsbediening : koppel hem met de camera en maak video's en foto's op afstand.

De accessoireschoenafdekking bevestigen en verwijderen

De hoes schuift in de schoen zoals afgebeeld. Om de cover te verwijderen, houdt u de camera stevig vast, drukt u de cover met uw duim naar beneden en schuift u deze in de aangegeven richting.

De camera opladen met de lichtnetlaadadapter

Wanneer er een batterij in de camera is geplaatst, kan de optionele EH-7P lichtnetlaadadapter worden gebruikt om de batterij op te laden.

 • Nadat u heeft gecontroleerd of de camera is uitgeschakeld, sluit u de lichtnetlaadadapter ( q ) aan en sluit u de adapter aan. De batterij wordt opgeladen terwijl de camera is uitgeschakeld. Houd de plug recht tijdens het inbrengen en verwijderen.

  • Het oplaadlampje van de camera ( w ) brandt oranje terwijl het opladen bezig is. Het lampje gaat uit wanneer het opladen is voltooid.
  • Een batterij wordt volledig opgeladen in ongeveer 2 uur (bij gebruik van de EN-EL25a) of 1 uur en 40 minuten (bij gebruik van de EN-EL25) (bij een lege batterij).
  • Koppel de lichtnetlaadadapter los en verwijder de kabel van de camera wanneer het opladen voltooid is.

De oplaad-AC-adapter

Als de batterij niet kan worden opgeladen met de lichtnetlaadadapter, bijvoorbeeld omdat de batterij niet compatibel is of omdat de temperatuur van de camera hoog is, zal het oplaadlampje ongeveer 30 seconden snel knipperen en vervolgens uitgaan. Als het oplaadlampje uit is en u het opladen van de batterij niet hebt waargenomen, schakelt u de camera in en controleert u het batterijniveau.

De camera van stroom voorzien met de lichtnetlaadadapter

 • Als [ Inschakelen ] is geselecteerd voor [ USB -voeding ] in het setup-menu, zal de lichtnetlaadadapter de camera van stroom voorzien wanneer de camera wordt ingeschakeld. Voor meer informatie, zie ““Stroomlevering” versus “opladen”” ( "Power delivery" versus "opladen" ).
 • De batterij wordt niet opgeladen als de camera wordt gevoed door een externe bron.

Computer USB voeding en opladen van de batterij

 • Computers leveren alleen stroom om de camera van stroom te voorzien of de batterij op te laden als ze zijn aangesloten via een UC-E25 USB kabel (afzonderlijk verkrijgbaar). De optionele UC-E24 USB kabel kan hiervoor niet worden gebruikt.
 • Afhankelijk van het model en de productspecificaties leveren sommige computers geen stroom om de camera van stroom te voorzien of de batterij op te laden.

ML-L7 afstandsbediening

U kunt de camera bedienen vanaf de afstandsbediening door te koppelen* ( Voor de eerste keer verbinding maken: koppelen ) de optionele ML-L7 afstandsbediening bij de camera. Met deze camera kunt u de bewerking uitvoeren in "Namen en functies van onderdelen van de afstandsbediening (voor Z fc)" ( Namen en functies van onderdelen van de afstandsbediening (voor Z fc) ).

 1. Het verbinden van de camera en de afstandsbediening via Bluetooth heet hier ‘pairing’.
 • Er kan slechts één afstandsbediening per camera worden gekoppeld. Bij het koppelen van een andere afstandsbediening wordt alleen de laatst gekoppelde afstandsbediening ingeschakeld.
 • Zie ook de documentatie die bij de ML-L7 afstandsbediening wordt geleverd.

Opmerkingen bij het gebruik van de afstandsbediening

 • In de volgende gevallen kan de afstandsbediening niet worden gebruikt.
  • Wanneer [ Vliegtuigmodus ] in het setup-menu van de camera is ingesteld op [ Inschakelen ]
  • Terwijl de camera via USB is aangesloten op en gegevens uitwisselt met een ander apparaat
 • Er kan niet tegelijkertijd een verbinding tussen de camera en de afstandsbediening en een verbinding ( Bluetooth of Wi-Fi ) tussen de camera en een ander apparaat tot stand worden gebracht.

Namen en functies van onderdelen van de afstandsbediening (voor Z fc)

DeelFunctie
1- knopDezelfde werking als de W ( Q )-knop op de camera.
2+ knopDezelfde werking als de X -knop op de camera.
3Video-opnameknopDruk hierop om de opname te starten en druk nogmaals om de opname te beëindigen.
4AanknopWanneer u hierop drukt, wordt de afstandsbediening ingeschakeld en begint deze te zoeken naar een gekoppelde camera. Als u deze 3 seconden of langer ingedrukt houdt, begint de afstandsbediening te zoeken naar niet-gekoppelde camera's. Als u op de aan/uit-knop drukt terwijl de afstandsbediening is ingeschakeld, wordt deze uitgeschakeld.
5StatuslampjeDe status van de afstandsbediening en de opnamestatus worden aangegeven door de kleur en het gedrag van de lamp ( Statuslampje afstandsbediening (voor Z fc) ).

DeelFunctie
6Ontspanknop

Druk op de knop om de sluiter te ontspannen.

 • Bij gebruik van autofocus wordt de sluiter ontspannen na het scherpstellen met autofocus.
 • De ontspanknop op de afstandsbediening kan niet half worden ingedrukt.
 • Bij burst-fotografie kan de ontspanknop op de afstandsbediening niet ingedrukt worden gehouden.
 • De procedure voor het maken van foto's met een sluitertijd van “Bulb” is dezelfde als die voor “Tijd”.
7Multi-selectorDezelfde werking als de multi-selector op de camera.

DeelFunctie
8J (selecteren)-knopDezelfde werking als de J knop op de camera.
9Fn1 (functie 1)/Fn2 (functie 2)-knop

Gebruik vooraf geregistreerde functies ( Fn1-knop toewijzen/Fn2-knop toewijzen ).

 • Standaard is het indrukken van de Fn1- knop op de afstandsbediening dezelfde handeling als de K knop op de camera, terwijl de Fn2- knop dezelfde handeling is als de G knop.

Scherpstelling vanaf de camera aanpassen

Als [ Focus ] is geselecteerd voor persoonlijke instelling a2 [ Selectie AF-S prioriteit ] in scherpstelmodus AF-S , wordt de scherpstelling vergrendeld wanneer de ontspanknop van de camera half wordt ingedrukt. Vervolgens kunt u op de ontspanknop op de afstandsbediening drukken om een foto te maken op de geselecteerde scherpstelpositie.

Stand-by-timer bij gebruik van de afstandsbediening

Wanneer de stand-by-timer van de camera afloopt en de monitor en zoeker zijn uitgeschakeld, schakelt u de afstandsbediening in en houdt u vervolgens de ontspanknop of video-opnameknop op de afstandsbediening ingedrukt om terug te keren naar de oorspronkelijke staat.

Statuslampje afstandsbediening (voor Z fc)

KleurToestandBeschrijving
GroenteKnippert ongeveer elke secondeGekoppelde camera detecteren
GroenteSnel knipperend (ongeveer elke 0,5 seconde)Koppelen
GroenteKnippert ongeveer elke 3 secondenVerbonden met de camera
OranjeKnippert één keerBegin met het maken van een foto
OranjeKnippert tweemaalEinde opnamefoto
RoodKnippert één keerBegin met het opnemen van video
RoodKnippert tweemaalBeëindig de opname van video

Voor de eerste keer verbinding maken: koppelen

Wanneer u de afstandsbediening voor het eerst gebruikt, moet u deze aan de camera koppelen.

 1. Selecteer [Opties voor draadloze afstandsbediening (ML-L7)] > [Draadloze afstandsbediening opslaan] in het setup-menu van de camera en druk op J .
  • De camera zal stand-by staan voor koppelen.
  • Als de camera is verbonden met een smartphone of computer, wordt de verbinding met die apparaten verbroken.
 2. Houd de aan/uit-knop op de afstandsbediening ingedrukt (3 seconden of langer).
  • De camera en de afstandsbediening beginnen met koppelen. Ondertussen knippert het statuslampje van de afstandsbediening met tussenpozen van ongeveer 0,5 seconde.
  • Wanneer het koppelen is voltooid, worden de camera en de afstandsbediening met elkaar verbonden. L wordt weergegeven in de opnameweergave.
  • Als er een bericht wordt weergegeven dat aangeeft dat het koppelen is mislukt, begin dan opnieuw vanaf stap 1.

Om verbinding te maken met een gekoppelde afstandsbediening

 1. Selecteer [Draadloze afstandsbediening (ML-L7) opties] > [Draadloze afstandsbedieningsverbinding] > [Inschakelen] in het setup-menu van de camera en druk op J .
 2. Druk op de aan/uit-knop op de afstandsbediening.
  • De camera en afstandsbediening worden automatisch met elkaar verbonden.