Przycisk i (tryb odtwarzania)

Naciśnięcie przycisku i podczas powiększenia w trybie odtwarzania, widoku pełnoekranowego lub miniatur powoduje wyświetlenie menu i trybu odtwarzania. Wyróżnij pozycje i naciskaj J lub 2 , aby je wybrać.

Naciśnij ponownie przycisk i , aby powrócić do odtwarzania.

  • Podczas odtwarzania kalendarza menu i można wyświetlić, naciskając przycisk i , gdy wyświetlane są miniatury.

Zdjęcia

OpcjaOpis
[ Szybkie kadrowanie ] 1Zapisz kopię bieżącego obrazu przyciętego do obszaru widocznego na wyświetlaczu. Ta opcja nie jest dostępna, gdy wyświetlane są histogramy RGB ( histogram RGB ).
[ Ocena ]Oceń bieżące zdjęcie ( Ocenianie zdjęć ).
[ Wybierz do przesłania do urządzenia inteligentnego ]Wybierz bieżący obraz do przesłania ( Wybierz do przesłania ). Wyświetlana opcja różni się w zależności od typu podłączonego urządzenia.
[ Wybierz do przesłania do komputera ]
[ Retusz ]Utwórz wyretuszowaną kopię bieżącego zdjęcia (N Menu retuszu: Tworzenie wyretuszowanych kopii ).
[ Wybierz folder ]Wybierz folder. Następnie możesz wyróżnić folder i nacisnąć J , aby wyświetlić zawarte w nim zdjęcia.
[ Chroń ]Dodaj ochronę lub usuń ochronę bieżącego zdjęcia ( Ochrona zdjęć przed usunięciem ).
[ Odbezpiecz wszystko ] 2Usuń ochronę wszystkich zdjęć w folderze aktualnie wybranym jako [ Folder odtwarzania ] w menu odtwarzania.
[ Porównanie obok siebie ] 3Porównaj wyretuszowane kopie z oryginałami.
  1. Dostępne tylko podczas odtwarzania z zoomem.
  2. Niedostępne podczas odtwarzania z zoomem.
  3. Dostępne tylko po wybraniu wyretuszowanej kopii (oznaczonej ikoną p ) lub zdjęcia źródłowego wyretuszowanej kopii.

[ Bezpośrednie porównanie ]

Wybierz opcję [ Porównanie obok siebie ], aby porównać wyretuszowane kopie z nieretuszowanymi oryginałami.

1Opcje używane do tworzenia kopii
2Obraz źródłowy
3Kopia retuszowana
  • Obraz źródłowy jest wyświetlany z lewej strony, wyretuszowana kopia z prawej.
  • Opcje użyte do utworzenia kopii wymienione w górnej części wyświetlacza.
  • Naciskaj 4 lub 2 , aby przełączać się między obrazem źródłowym a wyretuszowaną kopią.
  • Jeśli kopia jest nakładką utworzoną z wielu obrazów źródłowych, naciśnij 1 lub 3 , aby wyświetlić inne obrazy.
  • Jeśli źródło zostało skopiowane wiele razy, naciśnij 1 lub 3 , aby wyświetlić inne kopie.
  • Aby wyświetlić powiększony podświetlony obraz, naciśnij i przytrzymaj przycisk X
  • Naciśnij J , aby powrócić do odtwarzania z wyróżnionym zdjęciem wyświetlanym na pełnym ekranie.
  • Aby wyjść do odtwarzania, naciśnij przycisk K
  • Obraz źródłowy nie zostanie wyświetlony, jeśli kopia została utworzona ze zdjęcia, które jest teraz chronione.
  • Obraz źródłowy nie zostanie wyświetlony, jeśli kopia została utworzona ze zdjęcia, które zostało od tego czasu usunięte.

Filmy

OpcjaOpis
[ Ocena ]Oceń bieżący film ( Ocenianie zdjęć ).
[ Wybierz do przesłania do komputera ]Wybierz bieżący plik wideo do przesłania ( Wybierz do przesłania ).
[ Regulacja głośności ]Dostosuj głośność odtwarzania.
[ Przytnij wideo ]Przytnij materiał z bieżącego wideo i zapisz edytowaną kopię w nowym pliku ( Wybierz punkt początkowy/końcowy ).
[ Wybierz folder ]Wybierz folder. Następnie możesz wyróżnić folder i nacisnąć J , aby wyświetlić zawarte w nim zdjęcia.
[ Chroń ]Dodaj ochronę lub usuń ochronę bieżącego zdjęcia ( Ochrona zdjęć przed usunięciem ).
[ Usuń ochronę wszystkich ]Usuń ochronę wszystkich zdjęć w folderze aktualnie wybranym jako [ Folder odtwarzania ] w menu odtwarzania.

Filmy (odtwarzanie wstrzymane)

OpcjaOpis
9[ Wybierz punkt początkowy/końcowy ]Przytnij materiał z bieżącego wideo i zapisz edytowaną kopię w nowym pliku ( Wybierz punkt początkowy/końcowy ).
4[ Zapisz aktualną klatkę ]Zapisz wybraną klatkę jako zdjęcie JPEG ( Zapisz bieżącą klatkę ).

Wybierz do przesłania

Wykonaj poniższe czynności, aby wybrać bieżący obraz do przesłania do urządzenia inteligentnego lub komputera.

  • Pozycje menu i używane do wybierania zdjęć do przesłania różnią się w zależności od typu podłączonego urządzenia:
    • [ Wybierz do przesłania do urz. intelig .]: Wyświetlany, gdy aparat jest połączony z urządzeniem intelig. za pomocą wbudowanej funkcji Bluetooth za pomocą opcji [ Połącz z urządz . intelig.] w menu ustawień ( Połącz z urządz. intelig .).
    • [ Wybierz do przesłania do komputera ]: Wyświetlany, gdy aparat jest podłączony do komputera przez wbudowaną sieć Wi-Fi za pomocą opcji [ Połącz z komputerem ] w menu ustawień ( Połącz z komputerem ).
  • Nie można wybrać filmów do przesłania, gdy aparat jest podłączony do urządzenia inteligentnego za pośrednictwem aplikacji SnapBridge .
  • Maksymalny rozmiar plików wideo przesłanych w inny sposób to 4 GB.
  1. Wybierz żądane zdjęcie i naciśnij przycisk i .
  2. Wyróżnij [Wybierz do przesłania do urządzenia inteligentnego] lub [Wybierz do przesłania do komputera] i naciśnij J .

    Obraz zostanie oznaczony ikoną W

Usuwanie oznaczenia przesyłania

Aby usunąć oznaczenie przesyłania, powtórz kroki 1 i 2.

Wybierz punkt początkowy/końcowy

Przytnij materiał z bieżącego wideo i zapisz edytowaną kopię w nowym pliku.

  1. Wyświetl wideo w pełnej klatce.
  2. Zatrzymaj wideo w nowej klatce początkowej.
    • Naciśnij przycisk J , aby rozpocząć odtwarzanie filmów. Naciśnij 3 , aby wstrzymać.
    • Przybliżoną pozycję w filmie można ustalić na pasku postępu wideo.
    • Naciśnij 4 lub 2 lub obróć główne pokrętło sterowania, aby znaleźć żądaną ramkę.
  3. Wybierz [ Wybierz punkt początkowy/końcowy ].

    Naciśnij przycisk i , wyróżnij [ Wybierz punkt początkowy/końcowy ], a następnie naciśnij J .
  4. Wybierz punkt początkowy.

    Aby utworzyć kopię rozpoczynającą się od bieżącej klatki, wyróżnij [ Punkt początkowy ] i naciśnij J .
  5. Potwierdź nowy punkt początkowy.
    • Jeśli żądana ramka nie jest aktualnie wyświetlana, naciśnij 4 lub 2 , aby przewinąć do przodu lub do tyłu.
    • Obróć główne pokrętło sterowania o jedną stopę, aby przeskoczyć do przodu lub do tyłu o 10 s.
    • Obracaj przednim pokrętłem sterowania, aby przejść do ostatniej lub pierwszej klatki.
  6. Wybierz punkt końcowy.
    • Naciśnij przycisk A ( g ), aby przejść do narzędzia wyboru punktu końcowego ( x ), a następnie wybierz ramkę zamykającą ( x ), jak opisano w kroku 5.
  7. Naciśnij 1 , aby utworzyć kopię.
  8. Wyświetl podgląd kopii.
    • Aby wyświetlić podgląd kopii, wyróżnij [ Podgląd ] i naciśnij J (aby przerwać podgląd i powrócić do menu opcji zapisywania, naciśnij 1 ).
    • Aby porzucić bieżącą kopię i powrócić do kroku 5, wyróżnij [ Anuluj ] i naciśnij J .
  9. Wybierz opcję zapisu.
    • Wybierz opcję [ Zapisz jako nowy plik ] i naciśnij przycisk J , aby zapisać edytowaną kopię jako nowy plik.
    • Aby zastąpić oryginalny film edytowaną kopią, wyróżnij [ Zastąp istniejący plik ], naciśnij J , a następnie wyróżnij [ Tak ] i naciśnij J .

Przycinanie filmów

  • Kopia nie zostanie zapisana, jeśli na karcie pamięci nie ma wystarczającej ilości miejsca.
  • Filmów o długości poniżej dwóch sekund nie można edytować za pomocą opcji [ Wybierz punkt początkowy/końcowy ].
  • Kopie mają taką samą godzinę i datę utworzenia jak oryginał.

Usuwanie materiału otwierającego lub zamykającego

  • Aby usunąć tylko końcowy materiał wideo, wybierz opcję [ Punkt końcowy ] w kroku 4, naciśnij przycisk J i przejdź do kroku 7 bez naciskania przycisku A ( g ) w kroku 6.
  • Aby usunąć tylko początkowy nagranie, przejdź do kroku 7 bez naciskania przycisku A ( g ) w kroku 6.

Opcja [ Przytnij wideo ] (menu retuszu)

Filmy można również edytować za pomocą pozycji [ Przytnij wideo ] w menu retuszu.

Zapisz bieżącą klatkę

Zapisz wybraną klatkę jako zdjęcie JPEG.

  1. Zatrzymaj wideo na wybranej klatce.
    • Naciśnij 3 , aby wstrzymać odtwarzanie.
    • Naciśnij 4 lub 2 , aby zlokalizować żądaną ramkę.
  2. Wybierz [ Zapisz bieżącą klatkę ].

    Naciśnij przycisk i , a następnie wyróżnij [ Zapisz bieżącą klatkę ] i naciśnij J , aby utworzyć kopię JPEG bieżącej klatki.

[ Zapisz aktualną klatkę ]

  • Zdjęcia są zapisywane w wymiarach wybranych w opcji [ Rozmiar klatki/liczba klatek ] w menu nagrywania wideo podczas nagrywania wideo.
  • Nie można ich retuszować.
  • Niektóre kategorie informacji o zdjęciu nie są wyświetlane podczas odtwarzania.