FV заключване

Тази функция се използва за заключване на мощността на светкавицата за CLS-съвместими светкавици, като ви позволява да правите няколко снимки или да прекомпонирате снимки, без да променяте нивото на светкавицата. Не е необходимо вашият обект да е в центъра на кадъра, което ви дава повече свобода при композиране на кадри.

 • Мощността на светкавицата се регулира автоматично за всякакви промени в ISO чувствителността и блендата.
 • Заключването на FV не е налично в режим b .
 1. Задайте [ FV заключване ] на контрол, като използвате персонализирана настройка f2 [ Потребителски контроли (заснемане) ].
 2. Монтирайте CLS-съвместима светкавица на обувката за аксесоари на фотоапарата.
 3. Включете светкавицата и изберете режим на управление на светкавицата на предварителна светкавица на монитора q A или A.
  • Ако използвате SB-500 , SB-400 или SB-300 , монтиран на обувката за аксесоари на фотоапарата, изберете [ TTL ] за [ Контрол на светкавицата ] > [ Режим на управление на светкавицата ] в менюто за снимане.
  • За информация относно други светкавици вижте документацията, предоставена с устройството.
 4. Фокус.
  Позиционирайте обекта в центъра на рамката и натиснете спусъка наполовина, за да фокусирате.
 5. Заключете нивото на светкавицата.
  • След като потвърдите, че индикаторът за готовност на светкавицата ( c ) се появява на дисплея за снимане, натиснете контрола [ FV lock ]; светкавицата ще излъчи мониторна предварителна светкавица, за да определи подходящото ниво на светкавицата.
  • Мощността на светкавицата ще се заключи и на дисплея за снимане ще се появи икона за заключване на FV ( r ).
 6. Прекомпонирайте кадъра.
 7. Натиснете бутона за освобождаване на затвора до края, за да снимате.
  Ако желаете, могат да се правят допълнителни снимки, без да се освобождава FV заключване. Повторете стъпки от 6 до 7, за да направите допълнителни снимки.
 8. Освободете FV заключването.
  Натиснете контрола [ FV lock ], за да освободите FV заключването и потвърдете, че иконата за заключване на FV ( r ) вече не се показва на дисплея за снимане.